Çocuklar kitapla büyüsün- Mart 2020

10 Mart 2020

En yeni çocuk kitapları ve haberler bu yazıda.

Hazırlayan : Özge Lokmanhekim

GELMİŞ GEÇMİŞ EN KÖTÜ KİTABIM (Editörün önerisi)

Bir çocuğa bir kitabın yazım, çizim ve basım sürecini anlatan bu kitabı bir yazar olarak çok beğendim. Kitapların elma gibi ağaçta yetişmediğini, arkasında bir emek olduğunu, yazar-çizer-editör-yayınevi işbirliği ile bir kitabın ortaya çıktığını her atölyede, her eğitimde çocuklara anlatmaya çalışıyorum. Bu kitap da bir yazarın yazma hikayesini yazarın başına gelen talihsiz olaylarla esprili bir dille anlatıyor. Böyle kitaplarda çeviri de çok önemli. Berrak İdiman’ın emeğine sağlık. (Hep Kitap)

HAYIR DİYEN ŞÖVALYE

Mamut Yıkama Rehberi, Şapkasız Girilmez  ve Aynıyız Ama Farklıyız Da kitaplarının çizeri Kate Hindley’in yine şahane çizimlerinin yer aldığı yeni kitabı. Kitap önce her şeye evet diyen, makul bir şövalyeyi anlatıyor. Ama sonra birden küçüklerin en çok söylediği kelimeyi kullanmaya başlıyor; “Hayır”. Özellikle 2-4 yaş arasında bir dönem tüm söylenenlere hayır diyen çocuklar için yazılmış, şahane çizimleri olan, komik hikayeli bir kitap.(Bilgi Çocuk)


ATLAS – Kıtalar, Denizler ve Kültürler Arası Yolculuk Rehberi

En sevdiğim şeylerden biri atlaslara bakmak. Eskiden kırmızı ciltli coğrafya atlası vardı. Benimki hala duruyor. Onunla haritalar çizerdik. Şimdi çocuklar için pek çok güzel atlas var. Bu atlas ile kıtalar, ülkeler, denizler ve yaşamlar hakkında detaylı çizimleri ve bilgileriyle son dönemde en beğendiğimiz atlas oldu. Renkleri ve baskısı da oldukça güzel. (Domingo Çocuk)

ÇOK KÜÇÜĞÜM

İlkokul ve ortaokul hayatım boyunca sınıfın en uzunuydum. Uzun boylu olduğum için hep en arkada oturuyordum, gösterilerde arka sırada yer alıyordum. Törenlerde en gerideydim. Uzun boyum yüzünden benle dalga geçtikleri de oldu, basketbol oynadığım için boyumun avantaj sağladığı da. Bu kitabı okurken çocukluğuma gittim. Kitap benim durumumun tam tersini, küçük olmayı anlatıyor. Bir çocuğun küçük olduğu için neleri yapamadığı, nasıl hissettiği ve sonrasında çevresinin onun bu durumunu neden avantajlı olarak gördüğü. Peki ondan küçük biri olursa en küçük olmamak nasıl bir duygu? Çizimlerini de tercümesini de çok beğendiğim bu kitabı 3 yaş ve üzeri çocuklara öneriyorum. Aynı zamanda kardeş sahibi olacaklar için de güzel bir kitap. (abm Yayınları)

Kemal’in Önerisi 

Oğlum Kemal ile her gece yatmadan önce mutlaka kitap okuyoruz. Bu köşede onun severek okuduğu, kütüphanemizde ayrı bir yeri olan kitapları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

MUTLULUĞUN BAŞLADIĞI YER

Eva Eland’ı Üzüntü Kapını Çaldığında kitabıyla tanımıştık. Bu sefer de bize mutluluktan söz ediyor. Bizi mutlu eden anlardan, mutluluğun aslında hep yanımızda olduğundan ve onu aramak zorunda olmadığımızdan. Onu kaybettiğimizi ya da ona ulaşamadığımızı sandığımızda ise yapmamız gereken sadece nefes almak. Çünkü mutluluk aslında hep yanıbaşımızda. İlk kitabında üzüntüyü bu kitabında da mutluluğu somutlaştırıyor yazar ve kitabın kahramanına eşlik ediyor. Sadece çocuklar için değil sürekli mutsuz olduğunu söyleyen yetişkinler için de öneriyorum bu kitabı. Çünkü günün koşturmasında bazen küçük ama kalbimize dokunan şeyleri göremeyebiliyoruz. Her zaman mutlu olmalıyız diye bir kural yok elbette ama mutluluk yanımızdayken de onu görmezden gelmesek ? (Martı Çocuk)

BEN BİR KİTAPSAVARIM

Ingrid Chabbert ve Guridi ikilisini Bir Damla Deniz kitabıyla hatırlıyorsunuzdur. Bu ikilinin yeni kitabı Ben Bir Kitapsavarım da @ucanbalikyayinlari tarafından Türkçe’ye çevrildi. Kitapsever bir ailenin kitapları hiç sevmeyen, onun yerine bilgisayar oyunları oynamayı tercih eden oğulları Albert kitaplarını saklıyor. Birgün yaramaz bir tavşanı kitaplarını okurken görüyor ve tavşanın okumaktan keyif aldığını görünce merakına yenilip okumaya başlıyor. Sonra ne mi oluyor? Bizim kitapsavar ufaklık kitapsever oluyor. Farklı çizimleri, yazı karakterleri ve eğlenceli diliyle tüm çocukların beğeneceğini düşünüyorum. (Uçanbalık)

ÇOCUK KİTABEVİ VE KİTAP KULÜBÜ – OKUTOPYA

3-10 yaş çocuklar için Etiler’de rafları Türkçe ve İngilizce çocuk kitaplarıyla dolu bir kitap kulübü Okutopya. 5.000’e yakın Türkçe ve İngilizce kitap bulunan Okutopya’da kitap kulübüne üye olup her ay belli bir ücret karşılığında kitap alıyor, okuduktan sonra geri verip yeni kitaplar alabiliyorsunuz. Tek seferde 3 kitap alma hakkınız bulunuyor. Farklı üyelik paketleri de sunuyorlar. Kitap kulübü dışında çocuklara kitapları sevdirmek, okuma motivasyonu ve okuma alışkanlığı kazandırmak için de düzenli olarak okuma atölyeleri, yaratıcı drama çalışmaları, yazar buluşmaları organize ediyorlar. Çocuklarla birlikte velilerin de iyi vakit geçirebileceği sıcak bir ortam yaratmışlar. Burada dilediğiniz kitabı seçip kafesinde oturup bir şeyler yerken çocuğunuzla birlikte okuyabiliyorsunuz. Okutopya.com adresinden daha detaylı bilgiye de ulaşabilirsiniz.


 

EBRU AKKAŞ KUSEYRİ İLE AFRİKA’DAKİ KAPLANI KONUŞTUK.

Turuncu Teyze ve Ağaç Alfabesi kitaplarıyla tanıdığımız çocuk kitapları yazarı ve editörü Ebru Akkaş Kuseyri ile Okutopya’da bir araya geldik ve hem yeni çıkan çocuk kitabı Afrika’da Kaplan Yoktur hem de çocuk edebiyatı hakkında sohbet ettik.

Afrika’da Kaplan Yoktur kitabının kahramanı Tigris nasıl doğdu? Böyle bir kitap yazma fikri nereden çıktı?

Aslında kaplanların gerçekten Afrika’da yaşamaması gerçeğinden doğdu bu fikir. Büyük kedilerin hepsinin bir yerde yaşadığını düşünmek gibi bir yanılgıya kapılıyor insanlar. Kaplanları çok severim, kaplanlı kitapları da. Kitabın çıkış noktalarından biri kaplanların doğal yaşam alanlarının Asya olduğunu vurgulamaksa diğeri de bu zalim, kötü klişesiyle kişileştirilen bu muhteşem canlıların gerçekte mazlum olduklarıydı. Kaplanlar, nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında ve maalesef tutsak olanların sayısı doğadakilerden fazla. Soruna dönecek olursak elbette bu fikirlerin yazıya dökülmesi bu kadar kolay olmadı. Kitap bir kaplanın yuvasından ayrılmak zorunda kalması üzerine kurulacaktı. Başlığı belliydi. Tigris’in dişi ve yavru bir kaplan olmasını istedim. İsim konusuna gelince hem türün adı hem de Dicle Nehri’nin Latince ismi Tigris olduğu için Tigris’i seçtim. Tigris, Anadolu’dan doğdu aslında…

Çocukların kitap okuma sevgisi ve motivasyonu kazanması için neler öneriyorsun?

Çocuklara değil ama yetişkinlere naçizane rol model olmalarını öneririm. “Evladım kitap oku” demektense çocuklarla birlikteyken illa kitap da değil ellerine ne geçerse gazete, dergi, magazin, katalog, kullanım kılavuzlarını okumaları olabilir. Çocukların okuma yazma bilmedikleri dönemlerde on beş yirmi dakikalarını birlikte kitap okumaya ayırırlarsa; okuma yazma öğrenme sürecindeyse “nasılsa okuma yazma öğrendi, artık bana ihtiyacı yok” demeden onlara bir süre daha eşlik ederlerse okur olma yolunda onları desteklerler. Son zamanlarda e-kitapların yaygınlaştığını gerçeğini unutmadan çocukların bir nesne olarak da kitabı görmeleri, dokunmaları, ağızlarına sokmaları hatta yırtmaları da teşvik edilebilir.

 Çocuk kitabı yazma hikayen nasıl başladı? Editörlükten bu alana nasıl geçiş yaptın?

Aslında her şey Sevin Okyay’ın bana cebren bir yazı yazdırmasıyla başladı. Kitap eklerinde, farklı mecralarda çocuk kitabıyla ilgili yazılarım çıkıyordu ama bir kitap yazmayı aklımdan geçirmiyordum. Sahadaki önemli insanlarla çalışınca onlar beni yazmam konusunda cesaretlendirdiler. Sevdiğim birçok çocuk kitabının yazarı olan, bazı kitaplarının da editörlüğünü yaptığım Muharrem Buhara bir gün “Benden daha fazla kitap isteme, kendin yazmaya başla” dedi. Ben de bunu görev edindim ve söylediği tarihte metni bitirdim. Turuncu Teyzeböyle yayımlandı. Çocuk edebiyatını ve onun renkli dünyasını seviyorum. Aslında işin mutfağında olmayı daha çok tercih ediyorum. Tam zamanlı çocuk kitapları editörüyüm. Henüz taze bir yazarım diyelim…

Türk çocuk edebiyatının günümüzdeki durumu, gelişimi ve geleceği hakkında ne düşünüyorsun?

Türk çocuk edebiyatı geleneğinin olmadığını, bizim sözlü anlatılarımızın ağırlıkta olduğunu söyleyen bir kesim var. Cumhuriyet öncesinden beri memleketimizde çoğunlukla çeviri olmak üzere çocuk kitapları üretimi yapılıyor. Ancak bunların kime ulaştığı veya kimlerin çaba gösterip bu yayınlara ulaştığıyla ilgili bir sıkıntı halen var. Biz tüm piyasayı İstanbul özelinde değerlendirmek gibi bir hataya düşüyoruz. Anadolu’da bugün bile üretilen kitaplara erişemeyenler var. Bu hem coğrafi hem de ekonomik gerekçelerle olabiliyor. Türkiye nüfusunun yirmi milyonunu çocuklar ve gençler oluşturuyor. Bu da demografik olarak çok büyük bir pazar demek. Çocuk edebiyatımız ve bu alandaki üretim bir sektör oluşturabilecek ölçekte gün geçtikçe büyüyor. Nitelikli olduğu kadar niteliksiz yayımlar da piyasada kendine yer buluyor. Çeviri kitapların tüm yayınlar içindeki oranı oldukça yüksek. Türk çocuk edebiyatının geleceği, yerli üretime ağırlık vermekten geçiyor.


 

 1. TIRTIL KİDS ÖYKÜ SEÇMELERİ

Sevdiğimiz çocuk kitapçısı TırtılKids 8 yaş ve üzeri çocuklar için bir öykü yarışması düzenliyor. Çocuklar yazdıkları kısa öyküleri ve çizimlerini 28 Mart 2020 tarihine kadar Tırtıl Kids info@tirtilkids.comadresine gönderebilirler. Kazanan çocuğun çizimleri profesyonel illüstratörler tarafından aslına sadık kalınarak çizilecek ve kitabı basılıp kendisine hediye edilecek, birer kopya da tüm Tırtıl Kids şubelerinde sergilenecek. Daha fazla bilgi için tirtilkidsblog.wordpress.com adresine bakabilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir