Çocuklar Kitapla Büyüsün – Şubat 2020

6 Şubat 2020

Bu ay Parents Dergisi’nde yazmaya başlamamın 2. yıldönümü. İki sene boyunca pek çok kitap tavsiyesinde bulunup değerli yazar ve çizerlerle röportajlar yapıp bu sayfalarda sizlerle buluşturmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu ay benim için başka bir sebepten de özel bir ay. 14 Şubat benim doğum günüm. 14 Şubat her ne kadar Sevgililer Günü olarak bilinse de 2012 yılından beri de Dünya Kitap Değişim Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde sevdiklerinizle sevdiğiniz kitapları değiştirmeye ne dersiniz?

Yazan: Özge Lokmanhekim

Altınçayır Vadisi (Editörün Önerisi)

Yetişkinler için kaleme aldığı kitaplarla tanıdığımız ünlü yazar Latife Tekin ilk defa çocuklar için bir roman yazdı. 11 yaş ve üzeri çocuklar için çevre ve dostluk üzerine bir hikaye anlatan bu kitap çocukları destanlarla dolu yarı fantastik bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Altınçayır Vadisi’nin menekşe boyalı evinde annesi, babası, büyükannesi ve kedisiyle yaşayan Asinaz, can dostu Semagül’ün özlüyor. Babasının yıllar önce kaza geçirmesine neden olan altın madeni yeniden açıldığı için pek çok aile vadiden taşınmak zorunda kalmış. Vadinin çocuk grupları Hayalciler, Bilimciler, Kuşçular ve Altıncılar oyunlarını sürdürürken yetişkinler maden konusunda ne yapacaklarını düşünmektedir. Asinaz’ın aklı ise hem Semagül’de hem de günden güne suskunlaşan annesinde.  Aradığı cevapların onu zamanda bir yolculuğa çıkaracağından ise henüz habersizdir. (Can Çocuk)

Nerede Bu Ejderha?

Daha önce Marsık Kitap etiketiyle raflara çıkan ve çocuklar tarafından çok sevilen Dikkat Çalışma Var! kitabının çizeri Leo Timmers‘ten yepyeni kitabı artık bizlerle. Bir gece yarısı üç şövalye ejderhayı aramaya çıkar. Kısa süre içinde bu tehlikeli canavarı bulurlar. Ama karanlıkta hiçbir şey göründüğü gibi değildir. 4 yaş ve üzeri çocuklar için çok eğlenceli bir kitap olduğunu söylemeliyim. (Marsık Kitap)

 

Çok Küçük Ne Kadar Büyüktür?

Abisinin oyunlarına hiçbir zaman dahil olamayan Sam oldukça üzgün. Hep aynı cümleyi duyuyor; “Sen çok küçüksün!” Yine oyuna alınmadığı bir gün düşünmeye başlıyor, peki çok küçük ne kadar büyüktür? Ödüllü yazar ve çizerden büyük ve küçük kavramlarını eğlendirici ve bu kavramlara farklı şekillerde bakmak konusunda yol gösteren bir kitap. (Çınar Yayınları)

 

Kemal’in Önerisi 

Oğlum Kemal ile her gece yatmadan önce mutlaka kitap okuyoruz. Bu köşede onun severek okuduğu, kütüphanemizde ayrı bir yeri olan kitapları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bu Ne Güzel Hediye!

Kahramanımız yarasanın doğumgünü. Arkadaşı tavşan ona bir kaşık hediye ediyor. Gümüş değil, değerli değil, 7 cm boyunda metal bir kaşık. Yarasa bu kaşıkla ne yapacak? Çocukları farklı düşünmeye yönelten ve sürprizli sonuyla çok beğendiğim kitaplardan biri. Fufu ile Mimi’nin macerasının sonunda birkaç oyun önerisi de var. Kitabın yazarı Seda Akipek benim hukuk fakültesinden arkadaşım. O da benim gibi hukuk yerine çocuklar için üretmeyi seçti. Sezen Aksu Taşyürek’in resimlediği bu kitap 4 yaş ve üzeri çocukların oldukça ilgisini çekecek. (abm Yayınları)

 

Bir Ejderha Size Geldiğinde! 

Oyun oynarken paylaşmaktan oyunun kurallarına uymaya, yemek yerken ağız şapırdatmaktan yemek sonrası tabağı kaldırmaya, banyo yapmaktan diş fırçalamaya çocukların hayatlarında önemli olan olaylara ilişkin davranış ve görgü kurallarını eğlenceli bir dille anlatıyor bu kitap. Eve misafir gelen bir ejderhanın görgü kurallarına uymakta birazcık zorlandığını sevimli çizimler ve eğlenceli bir dille çocuklara sunuyor. En önemlisi, tüm ejderhalar yatmadan önce kitap okumayı seviyor. Kitap 2-4 yaş çocuklar için. Kitabı yayınlayan Pırıl Çocuk, İstek Yayınları altında kurulan yeni bir yayınevi. (Pırıl Çocuk)

 

ÇOCUK KİTABEVİ – TIRTIL KIDS BAĞDAT CADDESİ’NDE

0-12 yaş çocuklar için Türkçe ve İngilizce çocuk kitapları satan Tırtıl Kids Kitabevi’nin yeni şubesi Bağdat Caddesi’nde açıldı. Erenköy’deki şubede de kitaplar dışında zeka ve kutu oyunları, özel boyalar, aktivite ve etkinlik kitapları raflarda yer alıyor. Hafta içi ve hafta sonu interaktif okuma, drama, oyunlaştırma, slime yapımı, ebru sanatı, taş boyama başta olmak üzere 4 yaş ve üzeri çocuklar için farklı etkinlikler ve atölyelerin düzenlediği kitabevinde çocuklar keyifle zaman geçiriyor. Piyasadaki büyük yayınevlerinin yeni çıkan kitapları dışında butik ve küçük yayınevlerinin beğenilen kitaplarını da burada bulmanız mümkün.

 

YAZAR ZEYNEP BİRSİN İLE BİRLİKTE AYA YOLCULUK

Yazar dostum Zeynep Birsin’i pek çoğunuz KVA Çocuk’tan çıkan Ege ve İpek’in Değerleri, Zürafa Pupa, Pupa Ayy, Şans ve Kanat isimli kitaplarından ve çocuklarla yaptığı okuma atölyelerinden tanıyorsunuz.  Birsin’in yeni kitabı Ayda geçtiğimiz günlerde raflarda yerini aldı. Birsin ile hem yeni kitabı hem de çocuk edebiyatı hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Yeni kitabın hayırlı okuru bol olsun. Ayda’nın hikayesi nedir? Böyle bir kitap yazmak nereden aklına geldi?

Ayda, Şans ve Kanat gibi çocukların azimle hayallerinin peşinden gitme temasından doğdu. Ayda’da bu temaya ek olarak diyalog ve iletişimin önemini de vurgulamak istedim. Çocukların, tökezlediklerinde ya da düştüklerinde vazgeçmeden ayağa kalkıp yoluna devam etme becerileri göstermeleri benim için çok önemli. Benim de hayata bakış açım böyle aslında. Bunu kazandırmak için de kitaptaki karakterlerle çocuklarımızın kendilerini özdeşleştireceği, eğlenceli çocuk kitaplarından daha iyi bir kaynak düşünemiyorum. Bu üç kitapta da ana karakteri kız olarak seçmemim sebebini de Acar Baltaş çok güzel anlatmış. “Kız çocuklarınıza yapacağınız en büyük kötülük onlara prenses muamelesi yapmaktır. Kızlarınıza, direnci, yılmamayı, mücadele etmeyi, düşüp yeniden kalkmayı, sıkıntıya ortak olmayı, öz yeterliliği öğretin.”

Peki senin en sevdiğin çocuk kitabı yazar ve çizerleri kimler?

Cevaplamak çok zor gerçekten. Öyle çok var ki… Züleyha Ersingün, Almila Aydın, Yeliz Tevetoğlu, Özge Lokmanhekim’in kalemini, Göknur Birincioğlu’nun kelimelerle dans etmesini ve Eda Albayrak’ın çocukları düşündürme tarzını çok seviyorum. Bunun yanı sıra Özge Bahar Sunar’ın Yağmur Adam ve En Güzel Dans kitabı ile Sepin İnceer’in Noa, Kirpi ve Sarı’sı baş ucumda duran kitaplardan. Çizer olarak İlker Sak, Gizem Güvendağ, Uğur Altun, Zeynep Özatalay, Mavisu Demirağ ilk aklıma gelenler. Dünya’dan Pamela Zagarenski’ye gerçekten hayranım. Sandra Dieckmann, Anna Kemp, Benji Davies, Oliver Jeffers, Sam Usher, Linda Sarah, Peter Brown, Rocia Bonilla ve Anne Walker’ın kitaplarını çok severek okuyorum. Evelina Dacinteve Aušra Kiudulaitė’de Mutluluk Bir Tilkidir kitabını okuduktan sonra radarımda.

Çocukların Ege ve İpek ile birlikte çok kitap okuduğunu biliyorum. En son çocuklarınla okuduğun kitap hangisi?

 Judith Malika Liberman’ın yazdığı, Zeynep Özatalay’ın resimlediği Önce Hayal kitabını şarkısını da söyleyerek, Dahiler Sınıfı serisinin son çıkan kitabı Stephan Hawking ve Bink & Gollie Two For One kitaplarını okuduk.


Çocuklarla keyifli okuma atölyeleri yapıyorsun. Senin atölyene katılan çocukların kitapla bağ kurduğunu düşünüyorum. Çocuklara kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırmak için önerilerin neler?

 Genel olarak yapılan en büyük hata çocukların kitabı okulla ve dolayısıyla ödevle özdeşleştirmeleri. Bu durumu engellemenin ilk adımı çocukların ilk bebeklik çağında kitapla birlikteliğini başlatmamızdır. Hareketli, karton sayfalı, dokulu, üç boyutlu vb. kitaplarla devam etmeli kitapları oyunlaştırmalı, drama tekniklerini kullanarak birlikte eğlenerek okumalıyız. Bunun, biz ebeveynler için de çocuklarımızla paylaştığımız, onları daha iyi tanıdığımız çok kıymetli bir zaman olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca çocuklarla birlikte, daha iyi seçkiler sunan çocuk kitabevlerini ziyaret edip seçimleri onlarla yapmanın da önemi olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde büyüyen bir çocuğun okumanın o enfes tadını alacağına ve iyi bir okur olarak hayatını sürdüreceğine inanıyorum.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir