- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
Beyin sandığınız kadar mükemmel değil
Travma temizleme sistemi NeuroFormat’ın Kurucusu Yazar ve Teorisyen Barış Muslu bizlere “Beyin sandığınız kadar mükemmel değil, son derece ilkeldir” diyor ve çağa ayak uydurmak için ipuçları veriyor. Bu ipuçlarına herkesin ihtiyacı olduğu gibi ebeveynlerin bir tık daha ihtiyacı olduğunun altını çizen Muslu, travmaların genetik olarak da aktarıldığı için anne babaların öncelikle kendi travmalarına yönelmeleri gerektiğini vurguluyor.
Travmalar çocukluk dönemlerinden hatta kişinin doğumundan itibaren oluşabiliyor. Bu travmalar; bağlanma fobisi, altına ıslama, karanlık fobisi, obezite vb. gibi çok çeşitli travmalar olabiliyor. Dolayısıyla ebeveynlerin çocuk yetiştirirken daha bilinçli olmaları ve dikkat etmeleri gerekir. Ebeveynlerin bu konuda bilinci ne kadar açık olursa yetiştirecekleri bireyler de o kadar sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda bedeninin değişmesi ve doğumla alınan kilolarla birlikte lohusalarda travmalar olabiliyor. Bir çocuk dünyaya getirmenin ve onu yetiştirmenin sorumluluğu karşısında travma yaşayan anne babalar çıkıyor ortaya…
Travmaları ortadan kaldırmak ise NeuroFormat ile mümkün. Yaşanan travmalar ne kadar hatırlanabilirse travmanın yok edilmesi adına o kadar iyi, dolayısıyla çocuk yaştaki travmaların giderilmesi bir nebze daha zorlaştığı için önemli olan mümkün olduğunca çocukların travma yaşamasına engel olmak ya da en aza indirgemek.
Travma temizleme sistemi olan NeuroFormat nedir?
NeuroFormat, kelime anlamı olarak, nörolojiyi formatlama, yeniden biçimlendirme anlamına geliyor. Aslında yapmaya çalıştığımız şey beynimizdeki kötü olayların etkisini temizlemek. Çünkü nasıl dostlar kötü günde belli oluyorsa, beynimiz de kötü günlerde değişiyor. Kötü günler sonrasında bir şekilde beynimiz travmatik olaylardan sonra eski haline bir türlü dönemiyor. Biz, NeuroFormat ile özellikle de yaşanan çok kötü günlerin etkisini beyinden temizliyoruz. Zaten format kelimesinin kullanılmasının nedeni de bu. Hiçbir şekilde hipnoz içermeyen NeuroFormat uygulama sırasında belirli göz hareketleri, vuruşlar ve telkinler tekrar ediliyor.
NeuroFormat, “Beyin sandığınız kadar mükemmel değil, son derece ilkeldir” diyor ve çağa ayak uydurmak için ipuçları veriyor. Nedir bu ipuçları?
Beyin, bizim konuşma terapileriyle yapmaya çalıştığımızdan çok daha hızlı şekilleniyor. Mesela, bir sürücü geçirdiği bir kaza anında çok kısa bir zaman diliminde araba kullanmaktan, hayat boyu korkmayı öğrenebiliyor. Klasik yöntemler, bu kişiye günlerce sürecek konuşmalarla arabadan, korkmamayı sağlamaya çalışıyor. Beynimizin, bu durumda sakin kalmayı öğrenmesi için, bu bilginin beyne hızlı şekilde verilmesi gerekiyor. NeuroFormat yöntemleri, çağa ayak uydurmak adına verilen en önemli ipucu istenilen bilginin beyne hızlı olarak öğretilmesidir. Bir sorun yaşandığında, olay olduğunda sonrasında kelebek etkisi yaratmaması adına o travmaya odaklanarak sorun yaşadığımız olayla, kişilerle ve hatta kendimizle yüzleşmek ve affetmek de ipuçları arasında yer alıyor.
Bu ipuçlarına ebeveynlerin bir tık daha fazla ihtiyacı olmalı. Bu noktada bir çocuk dünyaya getirmenin ve onu yetiştirmenin sorumluluğu karşısında travma yaşayan anne babalara önerileriniz neler?
Travmalar genetik olarak da aktarıldığı için anne babaların öncelikle kendi travmalarına yönelmeleri gerekiyor. “Bir çocuk dünyaya getirmenin ve onu yetiştirmenin sorumluluğu karşısında neden travma yaşıyor?” Öncelikle bunu bulmaları gerekiyor. Çünkü bu travmalara da yol açan bir neden vardır. Ben de bir babayım ve evet evlat yetiştirmek son derece ciddi sorumluluk gerektiriyor, pek çok zorluğu da oluyor fakat güzellikleri çok daha fazla. Anne babalar da bu güzelliklere odaklanmalı.
Çocuk yetiştirirken travma oluşmaması için nelere dikkat edilmelidir?
Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken daha bilinçli olmaları gerekir. Ebeveynlerin bu konuda bilinci ne kadar açık olursa yetiştirecekleri bireyler de o kadar sağlıklı olacaktır. Çocuklarda travmaların oluşmaması için hamileliklerden itibaren bazı şeylere daha çok dikkat edilmelidir. Örneğin çocuklarınız anlayabilme ve ayırt edebilme yetisi kazanana kadar ani tepkiler verebileceği ve onu rutininden çıkaracak olaylardan, aktivitelerden, gürültülü ortamlardan uzak tutmalıdır. Ebeveynler çocuklarına karşı anlayışlı olmalı, karşılarındakinin küçük bir birey olduğunu unutmamalı. Hoşgörüyü hiç elden bırakmadan ama aşırı rahatlıktan da kaçınarak, baskıcı ve mükemmeliyetçi olmadan hareket etmeleri gerekir.
NeuroFormat kapsamında mutlu bir çocuk nasıl yetiştirilir?
Çocuklarımızın yaşadığı sorunlar ufak da olsa hemen o sorunlara yönelik NeuroFormat uygulanarak travmaların önüne geçilebilir. Sorun yaşamadan önce de çocuklarımıza sabrı öğretmemiz ve olayların yaşanabileceğini aşılamamız gerekiyor.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
-
Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
“Ailemde hiç kanser yok, dolayısıyla risk unsuru taşımıyorum!”, “Herhangi bir...
- Eklendi Ekim 11, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum