“objektifiMSensin” projesi ile MS hastaları kendi dünyalarını yansıtacak

23 Mayıs 2019

Toplumda bilinirliği son derece düşük bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri ve Türkiye MS Derneği ve Eczacıbaşı İlaç Pazarlama iş birliği ile hayata geçirdikleri #objektifiMSensin MS farkındalık projesinin detaylarını Türkiye MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve proje basın sözcüsü Nöroloji Uzmanı Dr. Serkan Demir’le konuştuk.

Kısaca MS hastalığından bahseder misiniz?

Multipl Skleroz yani MS, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda zedelenmelerin oluşmasıyla ortaya çıkan, merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, bağışıklık ya da bedenimizin savunma sisteminin sinir sistemini (beyin, omurilik) zedelemesi ve onu yabancı kabul ederek saldırması ile ortaya çıkar.

Bu hastalığın görülme sıklığı nedir? Kimlerde görülür?

Tüm dünyada yaklaşık 2.5 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 60-65 bin MS hastası olduğu düşünülüyor. MS, genç kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülürken 20-40 yaş aralığı hastalığın en sık görüldüğü yaş grubudur. Ekvator’dan kuzeye çıkıldıkça hastalığın sıklığı artış gösteriyor. Genetik faktörlerin, güneş ışınlarının, D vitamini eksikliğinin, EBV gibi bazı enfeksiyonların da hastalık oluşum mekanizmalarında yeri olduğuna dair deliller söz konusu. Tek yumurta ikizlerinde MS’li bireylerin kardeşlerinde MS görülme olasılığının yüzde 30 civarında olması hastalığın tek başına genetik bir hastalık olmadığının göstergelerinden biri.

MS hastalığında en çok görülen semptomlar neler? Semptomların tedavileri mümkün mü?

Sanırım fatique olarak adlandırılan MS yorgunluğu bu hastalığın en sık görülen semptomlarından. Spastisite de özellikle progresif hastalarda sıklıkla görülen bir semptom olup, fizik tedavinin spastisitesi olan hastalarda önemine vurgu yapmak gerekiyor. Cinsel problemler de hastalarımızın zaman zaman bizlere dile getirmekte sıkıntı çektikleri ama MS hastalarında sık görülen semptomlardan. Kognitif bozukluk ile ilerleyici MS’te yoğun rastlanılan yürüme bozuklukları da bu hastalığın semptomları arasında yer alıyor.

MS’li hastalar günlük yaşamlarında nelere dikkat etmeli?

MS, düzenli olarak takip gerektiren bir hastalık. Hastalığın ilk tanı aşamasında bazen hastalarımızı 15 günde bir kontrole çağırıyoruz. Normal rutin takipleri üç ayda bir, MRG takiplerinin de senede bir yapılmasını öneriyoruz. İkinci olarak üzerinde özellikle durmak istediğim konu, sigara kullanımının kesinlikle bırakılması. Birçok çalışma sigaranın MS üzerine olumsuz etkilerini ortaya koydu. İyi beslenme, iyi uyku; stresten uzak bir yaşam öneriyoruz.

#objektifiMSensin projesinde neler yapıyorsunuz?

Türkiye MS Derneği olarak yaptığımız her proje ile bir yandan farkındalık oluştururken, diğer yandan da MS hastalarının yaşama olan bağlılıklarını artırma gayreti içindeyiz. Sanat da bu bağlılığı yaratmada en etkili alanlardan biri. Bu nedenle Türkiye MS Derneği ve Eczacıbaşı İlaç Pazarlama iş birliği ile odağında MS hastalarının olduğu, farklı alanlarda sanat çalışmaları düzenlediğimiz #objektifiMSensin projesini hayata geçiriyoruz. Projede başlangıç noktamız ise sanatın hastaların yaşam enerjisine pozitif etki sağlamasının yanı sıra beyin, omurilik ve göz çevresindeki sinirlerde görülen ve uzun yıllar boyu devam eden hastalık nedeniyle görme yetisinde yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmek. MS hastalarının aktif olarak dahil oldukları #objektifiMSensin projesinde hastalar, İstanbul Modern’de gerçekleştirilen resim, desen ve heykel atölyelerinde yaratıcılıklarını ortaya koyarken; fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut ile yapılan aktivitelerde ise kendi dünyalarının yansıması olan fotoğraflar çekecekler. Projede ortaya çıkan tüm sanat eserlerini de Mayıs sonunda İstanbul Modern’de yapacağımız lansmanda sergileyeceğiz.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir