İşaret dili, E.T.C.E Metodu – Tuba Çiğdem Üstün

1 Ağustos 2017

 Bebek İşaret Dili’ nin 4 temel kuralı;

1.Eğlen: Öğretmeyi eğlenceli yapın, böylece çocuk yada bebek öğrenmek için motive olsun.

2.Tekrar et: Yeri geldikçe tekrar edin, böylece bebeğin gözlem yapmak için fırsatı olsun.

 3.Cesaretlendir: Bebeğinizin sizinle iletişime geçtiğini anlaması için işaretleri yaptıkça onları cesaretlendirin.

  1. Ekle: Çocuğunuzun kelime hazinesinin gelişimi için ilave kelimeler ekleyin.

Bebek İşaret dili öğretmenin dört temel metodu; eğlenceli olmak, sık sık tekrarlamak, yapması için cesaretlendirmek ve kelime haznesine yeni kelimeler eklemek. Bu  E.T.C.E metoduyla çocuğunuza rahatlıkla işaretleri öğretip, onun aklından geçenleri konuşmadan önce anlayabilir konuştuktan sonra da eğlenmeye ve nöronlarının artmasına katkı sağlamaya devam edebilirsiniz.

EĞLENCE

Bebek işaret dili ailelerin çocuklarıyla eğlenerek yapabilecekleri en  iyi etkileşim yöntemlerinden biridir.  Çocuğunuzla şarkı söylerken, oyun oynarken ,  en sevdiği kitap okurken,  dışarda gezerken, dans ederken,  yemek yerken, yüzerken işaretlerini yapabilirsiniz ve neredeyse her aktivitenin içinde  işaret dilini kullanabilirsiniz.

Çocuklar ebeveynlerinden nasıl hareket edeceklerine dair ip uçları alırlar. Eğer yere düşen bir çocuğu gözlemlerseniz, ilk önce annesine bakar ve ağlayıp ağlamayacağına annesinin tepkisine göre karar verir, yada bir köpekle karşılaştığında ondan korkması gerekip gerekmediğine annesinin tepkisine göre karar verir. Annesi eğer panik olursa çocuk da panik olur ve ağlamaya başlar.  Ama annesi sakinliğini korursa çocuk  da ağlamamayı tercih edecektir, yada aynı şekilde köpeği sevmeyi. İşte bebek işaret dili de aynen böyledir. Eğer ebeveynler işaretleri gösterirken eğlenirlerse, çocuklar da bunu eğlenceli bulacaktır ve doğal öğrenme süresi içinde öğreneceklerdir.

Çoğu anne baba çocuklarına işaretleri öğretirken kendilerine baskı uygularlar ve çocukların bir an önce öğrenmesini isterler, çocuklar da işareti yapmayınca ya hevesleri kırılır yada moralleri bozulur.  Ve bu hiç de eğlenceli ve yaratıcı bir süreç değildir. Halbuki nasıl konuşmak için belli bir zaman dilimine ve  ince motor gelişimine  ihtiyaçları varsa , işaretleri de geri yapmak için belli  bir zaman dilimi ve gelişim sürecine ihtiyaçları vardır.

Çok küçük çocuklara öğrettiğimizi aklımızdan çıkartmamamız lazım ve hayal ettiğimizden daha uzun zaman alabilir yada çocuğumuz işareti tam olarak doğru yapmayabilir. İşaretleri yapabilir, sonra da unutabilir. Yada bir gün bir anda yapabilir. Bu git-gel’ler çocuğun öğrenim süreci açısından normal bir süreçtir.

Hatta ilerleyen zamanda bir şeyi anlatamadığı zaman “Bana işaretle anlatabilirsin” dediğinizde, size derdini kelimelerine yardımcı olacak şekilde işaretleri de kullanarak anlatacaktır. Yolculuğun tadını çıkartın ve ektiğiniz tohumların büyümesini izleyin.

Aktivitelerinizin içine  İşaretleri ekleyin

En iyi işaret dilini öğretme metodu günlük hayatınıza işaretleri dahil etmektir. Eğer yolda yürürken bir köpek görüyorsanız, köpek işaretini yapın. Yemek yerken , yeme işaretini yapın.  İşaretleri öğretmek için belirli bir zaman dilimi ayırmak yerine, gün için de bildiğiniz objeler ve kişilerle karşılaştığınız zaman  bunları o anda kullanmayı seçin. İşaretlere yeni başlayanlar için ilk işaretler her zaman zor olmuştur. Nasıl doğru işareti yapacakları konusunda endişe ederler.  Ama en güzeli birer işaret öğrenmek ve onlardan başlamak ve gün içinde denk geldikçe yapmak. Çocuklarda aynı konuşmak gibi önce işareti öğrenecekler , sonra yeterli kas  ve beyin gelişimine sahip olduklarında işareti yapacaklardır. Tabi bu süre konuşma için gereken süreden daha az bir süre oluyor. Aynı konuşma gibi, işaret dili de günlük hayatınızın doğalında gelişecek ve uygulayacaksınız.

 Kitap okuma sevgisini  geliştirmek

Çocuğunuza 3 aylık olduğundan, belki de doğumundan beri kitap okuyorsunuzdur. Okuduğunuz kitaplardaki  kelimelere İşaret anlamını yükleyince , bu çocuğunuza oyun gibi gelecektir. Ve daha ilerleyen aylarda yani 1 yaş ve 24 ay arası dönemde siz kitabı okurken size onların anlamını bildiğini işaretlerle gösterecektir. Böylece İnteraktif bir kitap okuma saati gerçekleşecek ve bu sayede de kitap okuma sevgisi dolayısıyla da kelime haznesi artacaktır.

İşaret arkadaşı geliştirmek

İşaret arkadaşları  bilgilerini paylaşmak için ve iletişim kurmak için çok güzel bir araçtır. Bu arkadaş gittiğiniz işaret dili oyun grubundan olabilir, parktaki bir arkadaşına siz öğretebilirsiniz yada büyük abi yada ablası olabilir.

Oyun grubuna gidip başka annelerle karşılaştığınızda, sizden daha önce başlayan annelerden işareti yapma konusunda motivasyon alırsınız. Aynı şekilde çocukta işareti yapan çocukları görünce heyecanlanır. Yada  yeni  oyun grubuna başlayan annelerle sizle beraber başladıkları için paylaşım ve beklentiniz beraber olacaktır. Beraber şarkılar ve işaretler öğrendiğiniz içinde yan yana gelip, çocuklarınızla  hem eğlenecek , hem de yan yanayken işaretleri yapıp pekiştireceksiniz.

Kardeş Kıskançlığını Kaldırmak

Eğer kendisinden büyük abla ve abisine işaretleri kardeşine öğretme konusunda bir sorumluluk verirseniz, hem o da sorumluğu sizinle paylaştığı için büyük keyif alacaktır, hem de öğrettiği işaretleri kardeşinin yaptığını görünce kendisiyle ve kardeşiyle gurur duyup  aile bilinci artacaktır.

Siz de hangi işareti öğretiyor olursanız olun eğlenmeyi unutmayın.  Önemli olan anın tadını çıkartmak ve çocuğunuzun işareti anladığı zaman onun gözündeki mutluluğu görmek. Çocuklarımızın jest ve mimiklerle öğrendiklerini unutmayalım

Eğer maymun işaretini anlatıyorsak gerekirse maymun sesi çıkartıp onu taklit edelim. Yada treni anlatıyorsak ,tren gibi hareket edip sesler çıkartalım. İnanın ilk işaretlerini yapmaları öğrendikleri aya bağlı olarak uzun zaman alabilir . Çünkü işaret dilini öğretmeye  6. aydan başlıyoruz konuşmaya başladıktan sonra da devam ediyoruz. Konuşmaya başlasın yada başlamasın, sizinle arasında olan bu paylaşım hiç bir şeye değişilmez.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir