Şimdi elindeki telefonu yavaşça yere bırakıyorsun – Ece Kumkale

3 Ocak 2018

2,5 aylık bay mimik Alper. Bebeklerdeki mimiklere bayılıyorum. Bu mimikleri bizden öğreniyorlar. Bebeğinizle göz teması kurmanız ve onunla bol bol yüz yüze konuşmanız bu açıdan çok gerekli. Bebekler konuşmayı büyük ölçüde anne-babalarının dudaklarını izleyerek öğrenirler. Bebeğinizle onun seviyesinde yüz yüze konuşmanız onun konuşmasının gelişmesi açısından önemli. Bence aranızdaki iletişim açısından da bu çok gerekli. Çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı Uzm. Özge Selçuk Bozkurt, ona danışan bazı ailelerin çocuklarında mimik gelişemediğini, konuşmanın geriden geldiğini gözlemlemiş. Sevgili Özge, bu sorunların nedeninin ebeveynlerin çocuklarının yanında çok fazla cep telefonlarına bakması ve çocukların anne-babalarının yüzünü, dudaklarını ve mimiklerini yeterince görememesi olduğunu belirtti. Lütfen cep telefonlarınızı küçük çocuklarınız uyurken veya onlar yanınızda yokken kullanmaya önem verin. Tabii ki buna her zaman uymak mümkün olmayabilir ama aklınızda olsun. Çocuğunuz yanınızdayken onunla yüz yüze iletişim kurun. Özellikle çocuğunuzun ilk 3 yaşında bu çok değerli. Çocuğunuzla güvenli bağlanma, dil ve mimik gelişimi bu ilk 3 yılda oluyor. 3 yaşından sonra çocukların hayatlarına arkadaşlar, okul ve aktiviteler de giriyor. Haydi biraz bırakın elinizden cep telefonunu çocuğunuz uyuduğunda veya bir başkası onunla ilgilenirken yine alırsınız elinize. Çocuğunuz yanınızdayken cep telefonunuzla biraz fazla ilgilendiğiniz oluyor mu? Geçmişte yaptıklarınızı unutun bunlar için suçluluk hissetmeyin ama bundan sonra çocuğunuz yanınızdayken dikkatinizi cep telefonunuza değil ona vermeye dikkat edin. Bunun dışında çocuğunuzun hayatının ilk 2-3 yılında çocuğunuz yanınızdayken televizyonunuzu ve bilgisayarınızı da mümkün olduğunca kapalı tutarsanız harika olur. Yaptığınız bu değişikliklerin olumlu etkilerini çocuğunuzda hemen göreceksiniz. 2018’de çocuğunuzla daha kesintisiz bir iletişim kurmanız dileğiyle…

Tatlı bir Sürpriz

Ceyda Düvenci’nin özel kızı Melisa ve onun gibi farkıyla mucize olan kahraman çocuklar için yazdığı Tatlı bir Sürpriz’e bayıldım. Bence harika bir seri olacak Balköpüğü kitaplarında özel çocukları hem tanıyacağız hem de anlayacağız.
Çocuğunuza bu kitabı okuyarak veya okutarak kendinden farklı çocuklar da olabileceğini ve bu özel çocukların yürümek, okumak, yazmak, resim çizmek, parkta oynamak yani hayata karışmak için onun desteğine ve anlayışına ihtiyaç duyduğunu anlatmış olacaksınız. Balköpüğü Tatlı bir Sürpriz kitabında yürüteciyle eve gelen balköpüğünü tatlı bir sürpriz bekliyor. Balköpüğü bu sürprizi keşfederken çocuklar da piyano hakkında değerli bilgiler edinecekler. Sevgili Ceyda Düvenci’den bu serinin diğer kitaplarını da heyecanla bekliyorum.

Öfkenle baş et

Öfke çocuğumuzda gördüğümüzde bizi çok rahatsız eden bir şey ama aslında hepimiz öfkeleniyoruz. Öfkeyle baş etmeyi çocukluktan itibaren öğrenmenin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Sangerta Bhadra’nın yazdığı Marion Arbona’nın resimlediği Semih’in Öfkesi kitabında Öfkesi sürekli Semih’in başını derde sokuyor ve kitap boyunca Semih’in öfkesiyle baş etme çalışmalarına tanık oluyoruz. Öfkeyi bir evcil hayvan gibi düşünerek ona değişik bir bakış açısıyla yaklaşan kitabı çok beğendim. Öfkesiyle başa çıkmaya çalışan Semih aslında çocuklara bununla ilgili harika fikirler de veriyor. Kitabın sonunda öfkesini kontrol etmeyi başaran Semih, yeniden öfkelenirse ne yapacağını bildiği için öfkeden korkmamayı öğrenmişti. KVA Çocuk’tan çıkan bu kitap Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün klinik psikoloğu Cemre Soysal tarafından çocuk ve ruh sağlığı gelişimi açısından uygun bulunduğu için çocuğunuza rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir