İlk merhabam sizlere- Ayşe Öner

1 Şubat 2017

Yeni yılda, yepyeni, yeniliklerle Parents dergisinde, her ay bu güzel köşeden sizlere sesleniyor olacağım. Sizlerle her ortamda buluşmak bana çok büyük bir keyif veriyor. Çoğalmak, aile olmak, anne-baba yolculuğuna başladığınız bu büyülü süreçte bir nebze de olsa merakınızı gidermek, yüreğinize su serpmek, cesaretlendirmek için; gerek BabyJoy da yayınlanan radyo programlarım, Ayşe Öner Hamile Rehberlik Hizmetleri Merkezinde verdiğim eğitimler, 2007 yılında çıkan kitabım “Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı” , farklı merkezlerde yapılan ücretsiz seminerlerim ve Ocak ayından itibaren youtube da yayına başlamış olan sevgili Ceyda Düvenci ile birlikte AnneeeTv de sizlerle buluşmak bana çok büyük heyecan ve mutluluk veriyor.

Yaptığım iş benim için meslek olmaktan öte yaşam biçimim, hayatımın anlamı haline geldi. Kursuma katılan anne-baba adayları sayesinde birçok bebeğim oldu. Anne ve babalar da bebeklerini ilk kez kollarına aldıklarında kendilerini daha zengin ve ancak yaşanınca anlaşılabilecek çok özel duygular hissettiler. Belki sen de bir anne adayısın, ya da yeni anne oldun. Ya da tam karar aşamasındasın…

Kadın olmanın en büyük mucizesi “Anne” olmaktır. Eğer doğru zamanda ise; hamilelik, kadının gerçek doğasını ortaya çıkaran, en geniş anlamıyla kadını özgür bırakmak için verilmiş bir hediyedir. Kendisini tanıması, sevmesi, sezgi gücünü hissetmesi, içinde hızla dönen var edici güce odaklanabilmesi, ışığını yansıtması ve kendinin bir mucize olduğunu fark edebilmesini sağlayan kutsal bir zaman… Hamilelik ve doğum, tüm yaşamı kucaklayan, benden bize geçiş zamanıdır ve çocuk sahibi olmak, değişime uğramak “anne” olmaktır.

Böyle bir sürece karar vermek diye bir şey olabilir mi? Ya da nasıl karar verilir ki anne olmaya? Ya da bir kadın anne olmak için hazır olduğunu nasıl hisseder? Bir sürü cevap bekleyen, aslında cevabı hiçbir zaman verilemeyen sorular bunlar. O mucizeyi ne zaman kucağına aldın, işte o zaman tüm sorular cevabını bulur. Anne ve baba olmaya istekli çiftler, kendi hayat döngülerinde, o minik yeni ev sahibine ne zaman kucak açmak istediklerine karar verirler. Gerisi cevaplanamayan sorular, ancak o minik bedende cevaplarını bulur. Eğer siz de cevaplanamayan soruların cevabını arıyorsanız, bazen bulamayacaksınız, benden söylemesi… Anne baba olma kararı, zamanlama olarak eşinizle, sevdiğinizle birlikte alabileceğiniz bir karar. Maddi ve manevi olarak hazır hissettiğiniz bir zaman bebek sahibi olmak için karar verebileceğiniz gibi, bazen de hiç beklemediğiniz, karar vermek üzere düşünmediğiniz bir zamanda da hamile kalabilirsiniz, belki de bebek sahibi olmak için bir tüp bebek merkezine başvurmuş olabilirsiniz. Hepsi olabilir; gerisi ise sadece yaşandıkça anlamlanacak, hamileliğiniz başlamışsa, ilk tekmelerle kalbinize annelik tohumları ekilmeye başlayacak, karnınız büyüdükçe bebeğinizin hayatınızdaki yeri de genişleyecek, ultrasonda o minik suratı belirmeye başladıkça rüyalarınızı süsleyecek… Ve o büyük doğum anı gelip kapıyı çaldığında siz, bedeniniz ve ruhunuzla mucize yaşayıp, bebeğiniz kucağınıza geldiğinde tarifsiz, sonsuz, hiçbir ölçüsü olmayan çok büyük bir sevgiye, anneye dönüşeceksiniz.

O yüzden siz hamile olmak için hazırlık aşamasında iseniz, hamile iseniz veya anne olmuşsanız; gerisini benden bu köşeden izleyebilirsiniz.

Kimdir bu Ayşe Öner diyen, beni tanımayanlara, anne ve anne adayları için biraz kendimden bahsetmek isterim… 1975-1976 döneminde Ankara Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 1978-1986 yılları arasında İstanbul Alman Hastanesi, Kadın Doğum Departmanında bebek odası sorumlusu olarak görevimi sürdürdüm. Doğum ve bebek hemşiresi olarak çalıştığım yıllarda kadınların gebelik ve doğum konusunda bilgisizlikten kaynaklanan korku, endişe ve önyargılar yüzünden bu dönemi çok gergin geçirdiklerini, zor ve acılı doğum deneyimi yaşadıklarını gözlemledim. Oysa kadının, bedeni ve ruhuyla yaşadığı bu değişim ve gelişim süreci gerekli bilgiler ışığında son derece keyifli hale gelebilirdi. Bunun için de öncelikle anne baba adaylarının doğum öncesi bilgilenip donanım kazanmaya ihtiyaçları vardı. Ülkemizde de anne-baba adaylarının bu çok yararlı doğum öncesi eğitim kurslarına katılmasını sağlamak amacıyla 1988 yılında “İstanbul İnternational Hospital’ da kadın doğum bölümünün de desteği ile bir “Ante-Natal” sınıf oluşturdum. Bu süreçte anne-babaların özellikle hamilelikdoğum ve bebek bakımı konusunda ne kadar bilgi sahibi olmaya istekli olduklarını gözlemledim. Sonraki zamanlarda birçok farklı kurum ve kuruluşta ücretsiz seminerlereğitimler verdim. 1997 yılında da kendi adıma kurduğum, Ayşe Öner Hamile Rehberlik kursları ile de bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya devam etmekteyim. Bu hayatınızın en önemli döneminde size doğru bilgileri ulaştırmak, güç vermek, bilimsel ve ruhsal olarak desteğiniz olmak için buradan yazıyor olacağım. Siz de bu köşeden özellikle okumak istediğiniz, merak ettikleriniz için info@parentsdergisi.com mail adresinden bize yazabilirsiniz. Önümüzdeki ay görüşmek üzere.. Sağlıkla, sevgiyle ve hoşça kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir