Bir dünya yarattım kendime- Fatih Türkmenoğlu

10 Mart 2017

Her çocuk yap-boz oyunlarından fazla zevk almıyor. Karakter meselesi. Kimisine fazla zahmetli, gereksiz, zor geliyor. Ama seven, tam seviyor.

Bizim Mimi, ablasının aksine, bir lego canavarı. Saatlerini odasında, kesinlikle başka bir boyuta kaymış olarak geçirebiliyor. O yeni dünyasında, birbirine geçmiş küplerle yarattığı bir ev, eşyalar, bahçe ve ağaçlar oluyor genelde. Başrolüne kendisini oturttuğu muhteşem dünyayı kurmak, çoğu kez birkaç günde tamamlanıyor. Sonra sıkılıyor, her şey bozuluyor ve sonra yeni bir gezegenin inşası başlıyor…

Hayranlıkla izliyorum onu. Çalışkanlığını, azmini, kendini kaptırışını seyretmeye doyamıyorum. En çok da yarattığı dünyasını anlatmasını seviyorum. Kattığı duyguları, kullandığı renklerin nedenlerini falan anlatışına bayılıyorum.

Bu yap-boz dünyası ilgimi çekti son günlerde, biraz araştırdım. Sonsuz kombinasyonla birbirine eklenen plastik küplerin, 1940’ta, Danimarka’da icat edildiğini öğrendim. Ne çok gelişim psikoloğunun konuyla ilgili yazısı, çalışması varmış meğer. Hızımı alamayıp, saatlerce okudum.


Yararlarını öğrendikçe de konuya iyice daldım…
•Öncelikle, yanal düşünme ve üç boyutlu görü yeteneğini arttırıyor.
•Hazırda olan malzemeleri kullanarak problem çözebilme yeteneğini destekliyor.
•Eleştirel düşünme, yaratıcılık ve el becerisini geliştiriyor.
•Belki de en önemlisi, başarısız olma korkusu olmadan yeni yetileri deneme dürtüsünü besliyor. En büyük yanlışta inşa edilen yapı yıkılsa da, aslında büyük zarar olmadan hemen yeniden inşa etmek mümkün. Her an yeniden başlama, değişiklik yapabilme, eklemelerle büyütebilme lüksünü çocuğa sunuyor.

Ayrıca, yapılan araştırmalar, yapboz oyuncaklarla oynamak, renkler ve şekilleri sürekli değiştirmek, çocukların negatif duygularını yenmesinde de çok yardımcı olduğunu söylüyorlar.

Pilli, şarjlı, ışıklı, elektronik dünyamızda, neredeyse bir asır önceden kalan bir icat, meğer ne çok yararlıymış.

Şimdi okudukça benim de oynayasım geldi. Gideyim Mimi’nin odasına, onunla konuşa konuşa koca bir gezegen yapalım birlikte…

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir