Anneden Anneye – Zeynep Gözübüyük

1 Kasım 2015

Oğlum 1 yaşında. Kış geliyor ve ben hastalıklardan çok korkuyorum, bebeğimi korumak için neler yapabilirim?

Ben Ayşe’ye 8.aydan itibaren besin takviyesi olarak her gün mutlaka sarımsak yedirdim, az az başladım, zamanla artırdım. Lezzetini de çok sevdi. Yoğurduna çiğ, yemeklerine pişirerek mutlaka koydum. Çorbalarına minik minik zencefil ekledim, zamanla artırdım. Taze meyve sularına da havuçla birlikte küçük bir parça ekleyebilirsiniz.

Evi sürekli havalandırmaya dikkat ettim. Zaten bizde kaloriferler kısık, Ayşe’nin odasında tamamen kapalı. Serin bir odada üstü çok kalın olmadan uyutuyorum doğumundan beri, ki soğuğa alışsın. Her zaman oda sıcaklığı 21 derece. Kışın kuru günlerde ıslak havlu koydum veya nem makinasını çalıştırdım ki uyurken burnu tıkanmasın. Bir de gündelik hayatımızda zor da olsa alışveriş merkezine götürmemeye çalıştım. Soğuk da olsa kalın giydirip açık alanda olması mikroplardan koruyucu oluyor. Kalabalık mekanlardan sonra eve döner dönmez banyo yaptırın. Ellerini sık sık yıkayın. Hastalıksız bir kış dilerim.

Bebeğim 1,5 yaşında ve müziğe çok meraklı, ona aktiviteler yaratmaya çalışıyorum ne önerirsiniz?

Evinize müzikli oyuncaklar alabilirsiniz ki bunu zaten yapıyorsunuzdur diye düşünüyorum. Sadece basıp müzik çalanların yanı sıra müzik aleti şeklinde kendi müziğini kendi yapabileceği oyuncaklar tercih edebilirsiniz. İstanbul’da yaşıyorsanız Etiler’de Kids Music Class var, profesyonel bir eğitmenle çalışarak çocuğunuzun müzik yeteneğini geliştirebilirsiniz. Sosyal medyada @muzisyenanne olarak bulabilir kendisine sorularınızı iletebilirsiniz.

29 haftalık hamileyim ve bebeğim için alışverişe başladım. Pompa almalı mıyım, yoksa doğumdan sonra bebeğim emmezse mi almalıyım? Bir de mümkünse marka önerinizi alabilir miyim?  

Pompa bebeğiniz emse de emmese de çok gerekli. Sadece emmeyen bebeğinize sağarak vermeniz açısından değil, bebeğinizin özellikle ilk ay doyduğu noktada ememediği sütü memelerden boşaltmak için çok gerekli. Bebeğiniz tek memeyle doyabilir, diğer meme mutlaka sağılmalı. Veya gece 3 saatten uzun uyuyan bebeğiniz sarılık değilse ve kilosu iyiyse uyandırmanıza gerek yok ancak sizin uyanıp memeleri sağmanız sütünüzü artırmanız ve sütün kanalları tıkayıp mastite sebep olmaması açısından çok önemli.

Ben birkaç farklı marka ve model denedim, en çok Philips Avent Natural serisinden memnun kaldım. Tavsiye ederim.

 

Bebeğim 10 aylık, yürümeye çok hevesli. İyi bir ilk adım ayakkabısına ihtiyacım var, ne önerirsiniz? 

Ben Ayşe’de Pediped kullanmıştım, çok da memnun kalmıştım. Ayrıca el yapımı patikler de çok kullanışlı, onları da tercih edebilirsiniz. Minibon markasını önerebilirim onda da, isme özel de hazırlayabiliyorlar, kaliteli malzeme ve taban kullanıyorlar. Bu arada Ayşe’nin ilk yürüme zamanında evde olduğu zamanlarda çorapsız çıplak ayak basmasına da özellikle dikkat etmiştim çünkü çıplakken çok daha sağlam basıyordu ve düşmeden yürüyordu. Eviniz sıcaklık olarak müsaitse siz de evdeyken çorapsız yürütebilirsiniz. Değilse evde bu tip yumuşak patikler işinize yarayabilir.

Bir de yürümesine destek olmak için kol altlarından veya ellerinden tutuyordum Ayşe’yi, doktoru tutmazsam denge kaslarının daha çabuk güçleneceğini ve daha iyi yürüyeceğini söylemişti. Kendi kendine bir yere tutunup sıralaması, iki sehpa veya sandalye koyup bebeğin ara mesafeyi kendi kendine kimse tutmadan gidip gelmesi yürümesini daha hızlandırır ve dengesini güçlendirir demişti. Bu da aklınızda olsun.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir