18-24 AYLAR ARASI DİL GELİŞİMİ

30 Kasım 2014

Konuşma gelişimi çocuğunuzun dikkatini 18 ay civarında çekmeye başlar. Bu zamandan ikinci yaş gününe kadar çocuğunuz 50 ila 200 kelime arası değişen bir konuşma haznesine sahip olmuştur. Çocuğunuzun kullandığı kelimeler başkaları tarafından anlaşılmayabilir. Örneğin çocuğunuzun “şa” demesi başka biri tarafından bir kelime olarak algılanmayabilir ama siz onun “şapka” demek istediğini anlarsınız. Fakat yine de çocuğunuzun çıkarttığı bu ses tutarlı bir biçimde bir objeyi işaret ettiği için kelime sayılır.
Çocuklarınızın resimleri işaret edip adlarını sorabileceği ve söyleyebileceği resimli kitaplar hem çok keyifli hem de çok öğreticidir; çünkü çocuğunuza ismini telaffuz edemediği nesnelere dair de bir bilgi kazandırır. “Zürafa” kelimesini söyleyemiyor olabilir; ama ona “zürafayı göster” dediğinizde bu resme işaret edecektir. Anlama becerisini gösterebileceği fırsatlar konuşma isteğini de artırır. “Başın nerede?” veya “Terliklerimi getirir misin?” şeklindeki konuşmalar, çocuğunuza bir iletişim oyunu içinde olduğu duygusunu vererek özgüvenini artırır.
Bu aşamada çocuğunuz “daha kurabiye” veya “bırak beni” gibi kısa cümleler kurarak cümlelerin öğelerini doğru sırada kullababilir. Anlamı vermek için sadece en önemli kelimeleri kullanarak niteleyici veya yönelim bildiren bazı kelimeleri es geçebilir.
O anda yaşadığı deneyimden bahsedebiliyor olmasının yanı sıra çocuğunuz o sırada orda bulunmayan kişiler ve nesneler hakkında da konuşarak size beyninin karmaşık işleyişine dair bir öngörü sunabilir. Örneğin o sırada evde olmayan bir aile üyesini hatırlayabilir ya da oturma odasına girip kediyi her zamanki minderinin üzerinde göremeyince “kedi?” diye sorabilir. 21 aylık civarında çocuğunuz isim ve yüklemlerden oluşan iki kelimelik basit cümleler kurabilir. Nesnelerin isimlerine dair sorular sorabilir veya basit kelime oyunları oynamaktan zevk alabilir. Tekrarlayan kelimeler ve kafiyeli dizelerden oluşan ninni ve tekerlemeler onu neşelendirir; çünkü aynı kelimeleri tekrar tekrar duymaktan hoşlanır. Bu aşamadayken çocuğunuzun duygularını sözel olarak ifade etmesi hala çok zordur; bu nedenle size bir yanlışlık olduğunu ağlayarak anlatabilir. Yaralanmış parmağını size uzatarak öpmenizi ister ve size neye ihtiyacı olduğunu bu şekilde açıklamaya çalışır.
2 yaşından itibaren fiil ve sıfat gibi gerçek sözcük dağarcıkları ona hala uzak olsa da daha uzun cümlelerle konuşarak konuşmasının içinde kendi kelimeleri ve jargonunu kullanır. Artık soru sormayı sadece belirli bilgileri toplamak için değil sizinle sohbetini devam ettirebilmek için de kullanır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir