Yasemin Üstay Tekin

29 Mayıs 2015

Çocuklu bir Karadeniz turundan notlar
Eşim ve 4 yaşındaki oğlumla atladık arabaya ve Kastamonu’dan başlayarak, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’yi içeren 10 günlük bir Karadeniz turu yaptık. (Artvin’e zamanımız yetmedi ne yazık ki). Her şeyden önce, doğası ile bizi kendimizden geçiren bu turdan çocuğuyla seyahat etmek isteyen aileler için edindiğimiz tecrübeleri paylaşmak isteriz.

Karadeniz turu neden çocuğunuzun hoşuna gider?
Çocuklar aslında gezmek ve yeni yerler keşfetmekten her zaman çok hoşlanıyorlar ama kanımca, Karadeniz onlar için çok daha “eğlenceli” bir gezi rotası çünkü türlü kalelerden, teleferik turlarına, doğa yürüyüşlerinden, dağ tırmanışlarına, yayla ve göl/nehir kıyısı gezilerinden eski ev ve konak ziyaretlerine kadar, birçok değişik spektrumlu aktiviteyi bünyesinde barındıran bir yolculuk. Özellikle şehir çocuklarına, doğayla buluşmak için bulunmaz bir fırsat sunuyor. Köy yollarında giderken, her an karşınıza bir keçi sürüsü çıkabilir ya da aniden bastıran sağanak yağışta atletinize kadar ıslanabilirsiniz. Sarp dağların arasından akan, mis gibi doğal sulardan ailece içebilir, balcılık nasıl yapılır bizzat yerinde uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca ülkemizin koruma altına alınmış doğa cennetlerine ve hayvan türlerine kadar birçok milli servetlerimiz hakkında bilgi edinmek ve çocuklarımıza bunları koruma bilinci edindirmek için de bulunmaz bir fırsat. Yalnız şunu söylemeden geçmeyeyim, Karadeniz yayları ve dağları pek puset ile gezilebilecek yerler değil. Puset çağında bir çocuğunuz varsa ve onu taşımaya niyetiniz yoksa, şehir merkezlerine odaklı bir gezi turu planlayın.

IMG_2756

Karadeniz mutfağının ilgimi çeken yanları:
Karadeniz’in neresinde ne yemek yediysek çok hoşumuza gitti. Bunda, fasulye, pirinç, mısır unu, balık türleri gibi yöresel mamullerin çok taze ve lezzetli oluşunun etkisi büyüktü tabii ki ama bu ürünlerin kullanılış şekilleri de ilham vericiydi doğrusu. Örneğin, mısır ununun sadece ekmek yapımında ya da balık kızarmakta değil de, omletten tutun, mısır unu helvasında ya da çorbalarda bile ustalıkla kullanılması bizi şaşırttı. Sonra, balığı türlü soslarla, fırında ya da kızartarak lezzetlendirmeye çalışmaktansa, Çıtçıt adı verilen maydanoz ile haşlama yöntemiyle de gayet basit ama leziz bir şekilde tüketebileceğimizi de gördük. Her seyahat bir tecrübe ve evde denenecek yeni tarifler demek. Bu da çocuğunuzun damak zevkini geliştirmek için yeni olanaklar demek…

yemek

Karadeniz’den bunların tadına bakmadan dönmeyin:
Hamsili pilav, Laz böreği, Anzer balı, hamsili mısır ekmeği, kaygana, Frenk soğanlı muhlama, köy tereyağı, sütlaç, fasulye-pilav, uzun fasulye, karalâhana dolması, Akçaabat köftesi, turşu kavurma, yarma, kuymak, mezgit çıtçıt, mısır unu helvası, pide çeşitleri ve daha birçok buraya sığmayacak yöresel lezzet ile kendinizin ve çocuğunuzun midesine şölen yaptıracağınızı garanti ederim.

Çocuğunuzla araba yolculuğuna çıkarken şunları yanınıza almayı unutmayın:

  • Yaşa uygun çocuk oto koltuğu
  • Bolca yedek kıyafet, yedek ayakkabı, yağmurluk
  • Su termosu, ıslak ve normal mendil
  • Kuruyemiş, ev kurabiyesi gibi yola dayanıklı atıştırmalıklar
  • Güneş kremi, şapka, gözlük
  • Ateş düşürücü, burun açıcı, derece, cımbız, anestezik krem gibi ilaçların bulunduğu ilk yardım çantası
  • Çocuğunuzun sevdiği bir oyuncağı ve yeni bir oyuncak
  • Çocuk şarkıları CD’si ya da araba tipi mini tv

IMG_3106

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir