Yaşasın yaz geldi!

1 Haziran 2019

Yaz tüm güzelliği ile geldi çattı. Hepimizin içi kıpır kıpır. Önce bayram tatili, sonra da okulların kapanışı derken, sene boyu uzun saatler okulda ve okul sonrası etkinliklerde olan çocukların evde olacağı bir sisteme geçiyoruz.

Araştırmalar çocukların serbest zamanlara, yapılandırılmamış oyunlara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Ve bu öyle ince bir çizgi ki, modern şehir hayatında serbest zamanlar, şekil değiştirip ekran zamanında aşırılıklar olarak karşımıza çıkabiliyor.

Haziran ayı yazımda, çocuklar ile bu yeni yaz düzenine geçişte hayatlarımızı kolaylaştıracak öneriler hazırladım.

Park, bahçe ve orman gezileri

Çok sıcak olmayan saatlerde parklar ve bahçeler, çok sıcak olan saatlerde ise ağaçların sıkı sıkıya serin bir ortam yarattığı ormanlar yaz aylarında şehirde kalanların kurtarıcısı. Buralarda serbest zamanlar, çocuğun keşfetmesine

alan tanıyan, acelesiz saatler çok kıymetli olacaktır. Burada önerebileceğim en esaslı aktiviteler: bol gözlem içeren bir doğa yürüyüşü, pusula ve harita yardımı ile keşif, botanik gözlemi yani hangi yaprağın hangi ağaca ait olduğu ve bunlarla yapılabilecek türlü görsel sanat çalışmaları, büyüteç ile böcek dünyası gözlemi olacaktır.

Mutfaktayız

Ailenizin damak tadına uygun, sevdiğiniz bir yemeği beraber yapmak alışverişten yeme anına varana dek, tam bir tecrübeyi beraber yaşamak anlamına geliyor. Kendi dondurmanızı yapmak üzere çıktığınız her alışveriş; hem hareket, hem içerikle ilgili hayal gücü, hem de takım çalışmasının olduğu birer hatıra içerecektir.

Tarihi geziler

Öncesinde beraber okuyup, eğer varsa konu ile ilgili bir belgesele beraber göz atıp, notlar alıp, şehir içi tarihi geziyi planlamak birçok beceri gerektiren, zevkli bir etkinliğe vesile olacaktır. Araştırıp, planlayıp, bol bol yürüyerek, hatta şehrin zevkli deniz yolu ulaşım araçlarını kullanarak, tarihi mekanların tadını çıkarmak çok zevkli olacaktır. Etkinlik sonrası dinlenirken akılda kalanlar için yanınıza kağıt ve boya almayı, adım ölçerinizden de o gün kaç adım attığınızı minik sporcularla paylaşmayı unutmayın.

Ekim-dikim

Çiçek, sebze ve meyve ekimi hakkında şehir çocuklarının hem bilgi hem de tecrübe eksiklerini gidermek için yaz dönemi güzel bir fırsat. Şehirdeki birçok botanik bahçesini gezmek ilham verici olacaktır.

Yaz Okulları

Doyasıya incelediğiniz, her bir üyesi ile tanıştığınız, içinize sinen bir yaz okulu yazın bir ebeveyn olarak sizin, en iyi partneriniz haline gelecektir. Bir pedagojik lisan ortaklığı içerisinde olan eğitimciler ile beraber olacakları, hem spora hem sanata yumuşak yaklaşımları olan yaz okulları yazı güzelleştirir.

Açık hava konserlerinin tadını çıkarın

Bulunduğunuz şehirde, hele ki çok sesli müziğe dair bir konser varsa mutlaka o gece geç yatması pahasına beraber böyle bir tecrübe edinmenin tadına varmanızı isteriz. Kış boyu hep kapalı alanlarda aktiviteler yapan çocuklarımız açık hava konserlerinde hem mutlu olacak hem de o atmosferden son derece etkileneceklerdir.

 Aktif yaşam tarzının vazgeçilmezi; bisiklet

Neredeyse her yazıda bahsettiğim bisikletin, aktif yaşam tarzının vazgeçilmezlerinden olmasının yanı sıra, karbon ayak izimizi düşürmek konusunda güzel bir adım olması da mutluluk verici.

Çocukların aktif olmaları neden mühim?

Aktif çocuklar terler, susar, yorulur, acıkır ve tüm bunların sonunda rahat yemek yer, bol su içer ve rahat uyur.  Aktif hayat tarzı bu sebepledir ki ebeveynler için de çocuklu hayatı kolaylaştırır, rahatlatır ve güzelleştirir.

Aktif bir yaz dileklerimizle.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir