Tebeşir deyip geçmemeli – Merve Yavuzdemir

14 Eylül 2016

konuk_profil

Teknolojinin ve yeni nesil oyuncakların hayatımızda önemli bir yer kapladığı şu dönemde TEBEŞİR biraz nostaljik kalabilir.  Günümüzde çok yaygın olmasa da birçok anne-babanın çocukluğunun bir parçasıdır. Gerek okul tahtasında yapılan çizimler, yazılar; gerekse sokakta oynanan seksekler… Yinede tebeşir ile yapılabilecek aktiviteler düşünüldüğünde bizim bile o dönemlerde tebeşirin hakkını verdiğimiz söylenemez. Oysa ister iç isterse dış mekan olsun tebeşirin çocuk gelişimine her yaşta çok olumlu katkıları bulunmaktadır. Havaların sıcak olduğu yaz ve bahar aylarında çocuklarla dış mekanda vakit geçirmenin en ucuz, eğlenceli ve öğretici araçlarından biridir tebeşir. Dış mekanda tahta, asfalt, kaldırım vb. gibi farklı yüzeylere rahatlıkla uygulanabilir. Su spreyi, su tabancası ya da yağmur ile kolayca silinir. Farklı renkleri ile uçsuz bucaksız bir çevrede çocukların üretkenliğini destekler. Küçük büyük farketmeksizin herkes tebeşir ile saatlerini dışarıda eğlenerek geçirebilir. Tebeşir çocukların akademik, sanatsal ve motor yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar.

20160807_153048

Tebeşirle dışarıda yapabileceğiniz bir kaç aktivite önerisi

1-2 yaş grubu çocuklar bu dönemde dokunarak dünyayı algılar ve öğrenirler. Farklı yüzeylerde çocuğunuz ile yapacağınız serbest boyama aktiviteleri, çocuğunuzun ince motor becerilerini desteklerken neden-sonuç ilişkisini kurgulayıp yeni bilgiler edinmesine de yardımcı olacaktır.

2-5 yaş grubu çocuklar ile şekiller, alfabe, sayılar vb. temel bilgileri öğrenmek için kaldırımda tebeşirle çalışmak çok eğlenceli olacaktır. Benzer bir şekilde kaldırıma vuran gölgeleri tebeşir ile çizerek hem vucudun uzuvlarını tartışmış olur hem de gölgenin içini çocuğunuzla birlikte doldurarak güzel bir sanat çalışmasına imza atmış olursunuz. Bunun yanında seksek gibi zıplamalı, koşmalı, denge kurmalı oyunlar ile de çocukların kaba motor becerilerinin gelişmesi desteklenebilmektedir.

Okul çağındaki çocuklar için ise özellikle matematik konusunda tebeşir ile kurgulanabilecek oyunlar bu konuya olan sevgi ve becerilerini arttırır. Çocukların ilgi alanına paralel olarak tebeşir kullanarak üretilebilecek oyunlar ile çocukların dışarı çıkmasının teşvik edilmesi tablet-tv-telefon üçgenine hapsolmuş yeni nesil çocukların temiz hava, toprak, güneş ile buluşmasını sağlarken daha sağlıklı, daha az stresli, çevreye karşı duyarlı, daha sosyal ve kendine güvenen bireyler olmasına da katkısı olacaktır.

20160807_153542

Ağza atılmaya karşı miniklere sağlıklı tebeşir

Son olarak, kırtasiye malzemesi satan heryerde kolayca bulabileceğiniz tebeşirleri daha küçük çocuklar için daha sağlıklısından temin etmek isterseniz evde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için 1 ölçü mısır nişastasına 2 ölçü su eklemeniz ve isteğinize göre gıda boyası ile renklendirmeniz yeterli olacaktır. Sonrasında sokaklar sanatınızla, gününüz ise bu eğlenceli aktiviteleri ile renklenecektir… iyi eğlenceler…

1 Yorum

  1. Pingback: BASINDA BEN 😉 – KÜTÜPANNE

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir