Kolik Bebek Ayşe – Zeynep Gözübüyük

7 Eylül 2017

Geçen hafta Instagram hesabımda (@zeynepgozubuyuk) Ayşe’nin kolik bir bebek olduğundan bahsetmiştim. Nasıl sakinleştiriyordunuz diye sorular geldi. Ben de bu konuda web sitemde hiç yazmadığımı farkettim ve bu ay köşeme yazmaya karar verdim. Ayşe 35 haftalık doğdu ve sarılıktı. İlk 20 gün hep uyudu diyebilirim. Sağıp biberonla besliyordum. 20.gün gaz sancıları başladı. Özellikle uyku saatlerine yakın çok ağlıyordu. Ben Ayşe’ye hamileyken ve öncesinde hem uzmanların seminerlere katılmış hem de çok fazla anne arkadaşımın deneyimlerini dinlemiştim. Hepsi aklımdaydı. Anne olmadan önce Dr.Harvey Karp’ın İstanbul’a geldiğini duymuş, bir daha canlı dinleme fırsatım olmaz diye gitmiştim. Kundak yapma veya slingle üzerine sarma, sallama, şşş’leme, yan veya karın üstü yatırma ve emzirmeden oluşan 5S önerisini dinlemiştim.

Slingim vardı. Ayşe ağlarken “nasıl bağlanıyordu buuuu” diye panikle youtube’dan videosunu nasıl açtım nasıl bağladım hatırlamıyorum. Ayşe’yi üzerime bağlayıp dizlerimi kırıp düzelterek (bunu da bir anne arkadaşımdan öğrenmiştim) asansör hareketi yaparak hemen sakinleştirmeyi başardım. Sadece kucağımda hareket halindeyken sakin olan kızım ağlamasın diye üzerime bağlayıp atıyordum kendimi sokaklara. Ev tipi anakucağı, otokoltuğu, koltuk, puset hiçbir yerde durmuyordu. Sadece kucak. Tuvalete bile gidemiyordum. Uykusu da çok hafifti, 45 dakikada bir uyanıyor yine kucakta sallanmak istiyordu yoksa kıyameti koparıyordu. Ya slinge sarıp sallanıyordum, ya pilates topunda zıplıyordum. Bu gaz sancılarının da çaresiydi.

Ayşe’ye hiç kolik diyemedim çünkü en fazla 5-10 dakika ağlıyordu, istediğini yapınca uykuya geçiyordu. Kolik bebeklerin en az 1 saat (3 saate kadar) kesintisiz ağladığını duymuştum. İstedikleri koşul yerine getirilmediği için ağlamaları devam edebiliyormuş, ben çaresini bulmuşum yoksa o da ağlarmış meğer. Kulağına şşş’lemeyi unutmuyordum. Öyle yüksek sesle şşş’liyordum ki kulağına zarar vereceğim diye ürküyordum. Bazen nefesim yetmiyor, beyaz gürültü (white noise) dan yardım alıyordum.

1,5 aydan itibaren uykusunda başını kaldırıp döndürebildiğini gördükten sonra -yine kontrol ederek- yüzükoyun yatırdım, hem gaz sorununa iyi geldi hem elleriyle çarpıp kendini uyandırma sorununa.

3 ayda şşş’lemeyi ve beyaz gürültüyü bıraktık. Uyku eğitimine geçiş döneminde yavaş yavaş sallanmayı da bıraktık. Uyku eğitimi deneyimim zeynepgozubuyuk.com’da var. Umarım önerilerim sizde de işe yarar.

Ayşe’nin Kitaplığı

Maşa ve Koca Ayı serisinden Önüm Arkam Sağım Solum Sobe hem bu iki tatlı karakteri, hem saklambaç oyununu seven miniklere göre tam. Sonunda da oyunları var.

Minik Ayı Dumdum ? Ormanda tanışan 6 minik yavru hayvanın birbirlerinin farklı özelliklerini tanımaları ve arkadaşlığı öğrenmeleriyle ilgili tatlı bir hikaye. Çizimleri de çok tatlı. Biraz uzun ama 1-1,5 yaştan itibaren okunabilir bence.

Nazlı’nın Uyku Saati: Nazlı’nın fırtınalı bir akşamda oyuncaklarıyla birlikte uykuya hazırlanışının öyküsü. Kolay okunuyor ve tam bir uyku öncesi kitabı.

 

Miniklerle keyifli okumalar, tatlı uykular

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir