Kızları daha güçlü yetiştirmeliyiz- Ece Kumkale

4 Temmuz 2017

Kabul edelim dünya erkeklerin dünyası. Her şey erkekler için daha kolay ve hazır. Kadınlar tüm haklarını, başarılarını ve ödüllerini çok çalışarak, mücadele ederek ve kalıpları yıkarak almak zorunda. Bir kadın her zaman bakımlı, güzel ve genç olmalı. Namuslu, başarılı ve çalışkan bir genç kız olmalı, iyi bir evlilik yapmalı. Hem çalışıp başarılı olmalı hem de çok iyi bir anne olup örnek çocuklar yetiştirmeli. Tabii ki bunları yaparken eşini de ihmal etmemeli.

Okurken bile yoruldunuz mu?
Vallahi milyonlarca kadın her gün bu ideale ulaşmaya çalışıyor ve bu çabasında her an eleştiriliyor ve aşağı çekilmeye çalışılıyor. Şimdi bunu kabul ettiysek ve kafamızı onaylarcasına salladıysak bilmeliyiz ki böyle bir hayata kızlarımızı küçükten hazırlamalı ve bu mücadeleden sağ çıkacak kadar donanımlı yetiştirmeliyiz. Çocuklar görerek öğrenir. Kızların güçlü olması için annelerinin de güçlü olması gerek. Bakın bu da biz kadınlara düştü. Ama bu bir gerçek. Bir annenin kendi içindeki mutsuzlukları ve kompleksleri çözmeden özgüvenli ve mutlu çocuklar yetiştirmesi çok zor. Bu nedenle işe kendinizden başlayın.

Kendinize şu soruları sorun:
• Nasıl mutlu olabilirim?
• Kendimi nasıl geliştirebilirim?
• Hayatımı nasıl güzelleştirebilirim?
• Potansiyelimi nasıl gerçekleştirebilirim?

Bu soruların cevaplarını ararken ve kendiniz üzerinde çalışırken bir bakmışsınız çocuğunuz için de iyi bir şeyler oluyor. Önce kendinizi kurtaracaksınız ki çocuğunuzu da kurtaracak duruma gelin. Siz güçlü, dürüst, ilerici, mutlu ve özgüvenli olun öncelikle.

Kızların psikolojik olarak güçlü olmasına çok önem veriyorum. Mutlu ve özgüvenli olmaları da önemli. Ben çocuklarıma olumlamalar yapmayı da öğrettim. Ben güçlüyüm, ben yapabilirim, her şey çok iyi olacak, İstediğim gibi olacak, başaracağım. Bunları söylerler. Ben küçüklüğümden beri hayatımdaki zorlukları hep böyle aştım. Kendi kendime moral verdim. Kendi kendimin en büyük destekçisi oldum. Bazen bakıyorum insanlar kendi kendilerinin moralini bozuyorlar ve kuruntulara kapılıyorlar. Kendi kendinizin düşmanı olmayın. Kızlarıma istedikleri her şeyi başarabileceklerini ve ne isterlerse onu olabileceklerini söylüyorum. Kız çocuklarını kalıplara sokmayın. Onlara isterlerse mühendis, futbolcu, karateci, matematikçi olabileceklerini söyleyin. Kızların erkek gibi olmasından bahsetmiyorum. Bence önemli olan onlara hem prenses hem mühendis olabilecekleri mesajının gitmesi. Önyargılar ve kalıplarla kısıtlanmamış özgür bireyler olmalarını hedefliyorum.

Evde de kızlarıma tipik kız görevlerini değil görevleri paylaşmayı öğretiyorum. Eşim akademisyen olmasına ve sürekli bilimsel araştırmalarla inanılmaz yoğun olmasına rağmen evde her şeye yardım eder. Çocuklarımızın bu örnekle büyümesi çok değerli. Babalar çocuklarına annelerine değer vererek ve evde işlere yardım ederek örnek olmalılar. Bir baba çocukları için doğurmak ve emzirmek dışında her şeyi yapabilir ve yapmalıdır. Evdeki baba işten eve gelip ayaklarını uzatıp oturuyor ve anneden hizmet bekliyorsa o kız çocuğunun kafasındaki erkek ve kadın rolleri böyle belirleniyor.

Kızlarınıza özellikle sahip çıkın onları güçlü yetiştirin, onları ezmeyin, aşağılamayın, itiraz etme haklarını ellerinden almayın ki kimsenin onlara böyle davranamayacağını öğrensinler. Siz bunları onlara yaptığınızda başkalarının da onlara böyle davranabileceğini öğretmiş oluyorsunuz. Siz şu anda çocuklarınıza yaptıklarınızla aslında onların hayat boyu kuracağı İlişkileri şekillendiriyorsunuz. Bir yerde okumuştum; Çocuklara söyledikleriniz onların iç sesi oluyor. Yani siz çocuğunuza “aptalsın, beceriksizsin ” dediğinizde veya böyle düşünüp ona hissettirdiğinizde ilerde çocuğunuz içinden “ben aptalım ve beceriksizim” diyor. Bunun düşüncesi bile beni ağlatıyor.

Tabii iş sadece kızları güçlendirmekle bitmiyor, bu kızlara iyi davranacak onlara saygı duyacak erkekleri de biz yetiştiriyoruz. Oğlunuzu paşa oğlum aslan oğlum diye sevin (ben öyle seviyorum) ama ona kadınlara saygı duymayı ve hayatın müşterek olduğunu da öğretin.

Bugün yeni bir gün siz bugünden itibaren bu yazdıklarımı dikkate alarak davranabilirsiniz. Özellikle kız çocuklarının güçlendirilmesi, erkek çocuklarının da kadına saygıyı ve sevgiyi öğrenmesi küçükten başlamalı. İşimiz ve sorumluluğumuz büyük ama başaracağımıza inanıyorum. Başarmak zorundayız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir