Hoş geldin bahar

1 Nisan 2019

Yazan: Tuncay Tahtacı

Çocukken sizlerin de sınıflarında duvarda dört mevsim, her mevsime denk düşen 3’er ay ve çocukların neler yaptığını anlatan resimlerden oluşan bir köşe var mıydı? Kışın burnuna havuç takılmış bir kardan adam ile yazın kova kürek ile oynayan, sonbahar yağmurunda su birikintisinde zıplayan, nisan ile başlayan bahar mevsiminde ise rengarenk çiçeklerle dolu kırlarda koşan bir çocuk grubu ile kalmış aklımda.

Bugün dönüp baktığımda bugünün gerçekleri ile bu duvar panosu arasında en büyük fark, çocukların içeride ve yalnız yaşantılar sürmelesi. Şimdi mümkün oldukça hareketsizliğin yaygınlaştığı bir eğitim yaklaşımı ile teknoloji birleşip, bir kuşağın okulda ve evde hareketsizliğini yüceltir durumda.

Hazır nisan ayı gelmişken ailecek sizleri dışarıda vakit geçirmeye ve hareketli olmaya teşvik edecek program önerileri hazırladım.

Geleneksel sokak oyunları

Halat çekme, ip atlama, körebe, yakan top, dokuz taş, çelik çomak, uçurtma gibi kendi çocukluğunuzdan oyunları çocuklarımıza anlatmak ve öğretmek hem güzel bir bahar aktivitesi olacak, hem de sizlerin bir zamanlar onların yaşlarında olduğunuzu hatırlatmanıza ve ailecek güzel bağ kurmanıza vesile olacak.

Yürüme günü

Çocuklar yapıları gereği yeni ve oyuncu önerilere açıklar. Haftanın veya ayın belirli günlerini yürüme günü seçerek, o gün arabaya veya bir taşıta binmeme oyunu oynayabilir, akşam yemeğini ise kim oyunu bozar ve yürümek yerine bir taşıta binerse o hazırlar.

Orman gezileri

Kurucusu olduğum oluşum, seneler evvel ormanda çocuk atölyeleri düzenlemeye başladığı zaman bu alanda tekti. Çocuklar kışın üşürse ya da yazın çok sıcaklarsa diye başlayan sorularla karşılaşmış, zamanla dört mevsim doğada olmanın sırrını ailelerle beraber keşfettikçe mutlu olmuş ve doğa ile uyumlanmaktan keyif almıştık. Tek başınıza veya bir kurum ile bir program dahilinde hiç fark etmez, ormanın iyileştirici gücüne teslim olmak hep güzel bir fikirdir.

Minik çöpçüler

Eldivenleri takıp, bir büyük boy çöp torbası ile sokaklara dökülürken amaç, hem farkındalık yaratmak hem tüm kaynakları hızla tükenen bu gezegene yardım etmek, hem de fark etmeden yürümek ve eğilip kalkmak suretiyle hareketli bir etkinliğe dönüşecektir.

Hoş geldin bahar, rengarenk çiçekler arasında çocukların koşturup, eğleneceği bir mevsim ol.

#cocuklarsporyapsin

#dortmevsimdogada

#gymykids

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir