Anneden Anneye – Zeynep Gözübüyük

10 Ekim 2016

zeynep_gozubuyuk➜ Merhaba, bebeğim 1 aylık oldu. Şimdilik sütüm var ama ben bebeğim 4 aylıkken işe başlayacağım için sütümü artırmak ve depolamak istiyorum. Ne önerirsiniz?

2010 yılında eğitim alarak gönüllü Emzirme Rehberi olduğumdan beri en çok aldığım soru bu oldu. Benim öğrendiklerime ve hislerime göre cevaplarım şöyle:
1. Yeterli ve dengeli beslenme = Çok yemek, çok tatlı, çok x çok y değil. Dengeli beslenmek gerekiyor. Tatlı sizi mutlu ettiği için bolca yiyorsunuz, bu bünyede hararet yapıyor, harareti gidermek için bolca su içiyorsunuz. İşte bu su , SÜT yapıyor. Kilo almak moralinizi bozuyorsa tatlı yemeyin. Bozmuyorsa aksine size keyif veriyorsa yiyin çünkü oksitosin
salgılamanıza da yardımcı oluyor. Mesela bir arkadaşımın sırrı bol yeşillik ve ızgara balıktı. Rezene çayı da sizi rahatlattığı ve oksitosin salgılattığı için öneriliyor. Amerikalı bir doktorun tek önerisi çemen otuymuş. Yendiğinde ya da içildiğinde vücut pastırma gibi kokabiliyor ama sütü arttırdığı kanıtlanmış. Bakliyat, bulgur, dereotu, helva annelerin süt arttırdığı için önerdiği diğer besinler arasında. Malt içeceği de öyle, birçok anne içtiğinde sütünün arttığını söylüyor. Anne bunları yediğinde/içtiğinde sütü artacağını düşündürdüğü için süt artıyor olabilir mi? İnandığı sürece mucize hormon oksitosin rahatça salgılanıyor çünkü.zeynep_anneden_anneye (1)
2. Uyku, dinlenme : Zor uyuyan ve geceleri çok sık uyanan bebekler olduğu zaman anne de uyku konusunda perişan olabiliyor. Ama bebek her uyguya daldığında anne de kestirebilir, ya da uyuyamıyorsa gözleri kapalı dinlenebilir. Vücudun dinlenmesi gerçekten çok önemli.
3. Moral, mutluluk, sakinlik = Oksitosin. Annenin hep ama hep olumlu düşünmesi çok önemli. Oksitosin yoksa süt dışarı çıkamıyor. Gözlerinizi kapatın, gülümseyin, kendinizi çok mutlu, bulutların üzerinde hayal edin, bebeğinizle baş başa, harika bir yer, ikiniz de gülüyorsunuz, memelerinizden sütler fışkırıyor, bebeğiniz de iştahla emiyor, doyuyor, oynuyor, uyuyor. Hayal = gerçekleştirmenin yarısı.
4. Her emzirmeden sonra sağmak. Süt üretimi arz talep meselesi. Bebeğiniz emdikten sonra 15’er dakika memeleri sağarsanız beyin daha fazla süt lazım diyerek üretimi artırıyor. İlk günler damla damla gelir ama devam ederseniz sütünüzün arttığını göreceksiniz.

 

➜ Oğlum 3 yaşında ve kreşe gitmek istemiyor, evde onu geliştirebilecek aktiviteler arıyorum. Ne önerirsiniz?

Klasik olan aktiviteleri eminim biliyorsunuzdur. Ayşe 3 yaşına girdiği aydan beri Pakolino’ya üyeyiz. Her ay hevesle açıyor paketi. Birlikte birebir kaliteli zaman geçirmek için de çok güzel. 3-7 yaşa hitap ediyor. Anneyi uğraştırmadan gerekli tüm malzemeleri kutunun içerisinde barındıran çok kaliteli ve anne özeniyle hazırlanmış bir aktivite kutusu Pakolino. Üye olmak kolay, kargo ücretsiz, kutu kapınıza geliyor, tek yapmanız gereken çocuğunuzla yan yana oturup keyifle oynamak. Her oyunda ne amaç olduğu ve çocukta neyi geliştirdiğini de yazıyor. Gerçekten tavsiye ederim.

zeynep_anneden_anneye (2)

 

Zeynep Gözübüyük

Anne, hamile yogası eğitmeni, gönüllü emzirme rehberi

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir