Anneden Anneye – Zeynep Gözübüyük

2 Aralık 2016

zeynep_gozubuyuk_anneden_anneye

Merhaba bebeğim 5 aylık, ek gıdaya geçiş sürecinde blw mi uygulamalıyım kendim mi yedirmeliyim kararsızım, tavsiyeleriniz nelerdir?
Bu dönemde Ayşe’nin önüne hep parça parça yemekleri koydum, ama bir yandan
da kaşıkla ağzına yedirdim. Yiyecekleri bol bol mıncıkladı. 5 parçadan 4’ü yere veya üstüne, 1 parça ağzına gidiyordu. Çok sabır gerektiren bir dönem. Yere muşamba örtü sermiştim. Bazen de gazete kağıdı. Ayşe’yi de her yemek sonrası yıkıyordum, saç baş gidiyordu çünkü. Yardımcısız baktığım için ve hep uykusuz olduğum için gerçekten çok zordu. Ama bu yatırımı yaparsam ilerde rahat edeceğimi düşünerek sabrettim. Yemeklerini nasıl hazırladığıma gelince. İlk ay doktorunun önerisiyle meyveyle başladık. Sebzelere geçtiğimizde iki üç sebzeli pürelerle devam ettik. İlk haftalardan sonra pürelerine azar azar sarımsak ekledim. Tat versin diye. Yoğurtlarına nane koydum. 8. aydan itibaren artık püreden taneli yemeğe geçmiştik. Bir iki kez öğürdü, yok birşey bebeğim yutabilirsin diye güven verince devam etti yemeye. Bir kez öğürünce ne benim cesaretim kırıldı, ne onunkini kırdım, sonuçta yanındayım ve boğulacağı kadar büyük bir parça olmadığından eminim. Ayrıca boğazına kaçma durumunda ne yapacağımı da sormuştum dokturuna. 9. ayda ev yemeklerine geçtik. Biz nasıl yiyorsak öyle yedi. Annem bana bebekken kabak dolmasını hep sarımsaklı yoğurtla verirmiş. Ben de Ayşe’ye hep sarımsaklı yoğurtla hazırladım sebze yemeklerini. Yemeklerini hazırlarken içine tane karabiber, sarımsak, uyan bir yemekse bir parça zencefil rendesi ekledim. Tatsız tuzsuz bebek yemeği gibi değil, az tuzlu ama lezzetli, aromalı yemekler hazırladım ona. Örneğin kabak yemeği. Hiç soğan yerine sarımsakla pişmiş kabak yemeği denediniz mi? Hala böyle yaparım arada. Köftesine de eklerim sarımsak. Balıkla patatesi meşhur zaten Instagramda tarifi var, buraya. Bir yemeğin içine sarımsak girdiği zaman lezzetsiz olması imkansız bence. Nane de çok kullandığım baharatlardan oldu. Yazının devamını ve Ayşe’ye ek gıdaya geçerken yaptığım yemeklerden birkaçının tarifini zeynepgozubuyuk. com da ve instagramda #ayseninyemekleri etiketinin altında bulabilirsiniz.

30 haftalık hamileyim, emzirmeye hazırlanmak için ne yapmalıyım?
Emzirme için meme uçlarınızı hazırlayabilirsiniz. Hiç bastırmadan ve uyarmadan doğuma 6-8 hafta kala E vitamini kapsülü veya lanolinli meme ucu kremi sürebilirsiniz. Sevgili Ayşe Öner’in tavsiyesi “sabah meme uçlarına kolonya sıkın, akşam da kremleyin” idi. Ben erken doğum yaptığım için uygulama fırsatım olmadı ama hamilelerime hep öneririm. Meme ucu tahriş olursa veya bebeğiniz meme ucunu almakta zorlanırsa diye doğumdan önce Philips Avent’in silikon meme ucunu mutlaka çantanıza atın.

Ayşe’nin kitaplığı
anneden_anneye (2)

Pati Kedi ve Havalı Okul Ayakkabıları
Bu ara her akşam okuyoruz, Pati Kedi’yle aralarında acayip bir bağ oluştu. Hem çizimlerinden hem de şarkı gibi okunmasından sanırım. Çocuklar tekrarı çok olan kitapları da çok seviyorlar. Uçan Fil Yayınları’ndan.

anneden_anneye (1)

Tombik Ayı Hastalanınca
Pearson Yayınları’nın Tombik Ayı serisine bayılıyoruz. Hastalanınca ona bakmak için seferber olan arkadaşları da çok şeker. Severek okuyoruz.

anneden_anneye (3)

Bir Fil Nasıl Uyur?
Kitap okurken gülmek istiyorsanız bu kitabı sesinizi değiştirerek ve şaşırarak okuyun. Ayşe her seferinde çok eğleniyor.

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir