Yenidoğan aknesi neden olur?

9 Şubat 2021

-WaterWipes katkılarıyla-

Her on bebekten 4’ünü veya 5’ini etkileyen yenidoğan aknesinin nedeni tam olarak bilinmese de
en popüler teoriler, anneden bebeğe plasentadan geçen hormonlar ve ayrıca anne sütünün sebep olduğu yönündedir.

Yenidoğan aknesi nedir ve neye benzer?
Yenidoğan bebeklerde sivilce, bir bebeğin cildinde küçük kırmızı veya beyaz yumruların ya da sivilcelerin ortaya çıktığı bir cilt rahatsızlığıdır; genellikle bir ile dört haftalıkken görülür, bazı bebeklerde ise doğuştan görülebilmektedir.

Bebek aknesi için tıbbi terim: “eritema toksikum neonatorum” (ETN) şeklindedir. Ancak bu, kulağa olduğundan daha endişe verici gelebilir. Aslında, her 10 bebekten 4 veya 5’ni etkileyen çok yaygın bir durumdur.*

Bebek aknesi, daha geç başlayan (üç ila altı aylık) çocuk aknesi veya yetişkin aknesi ile karıştırılmamalıdır. Eğer emin değilseniz lütfen doktorunuza danışın.

“Oğlumun yüzünde lekeler ilk olarak yaklaşık 10 günlükken belirdi ve bunun yanlış bir şey yaptığım için olduğuna ikna olmuştum. Belki onu çok fazla yıkadığım için olduğunu düşündüm, hatta yeterince yıkamadığımı düşünüyordum. Ayrıca kullandığım ürünün formülüne alerjisi olup olmadığını merak ettim. Kaygılarımı, çoğu ikinci ve üçüncü kez ebeveyn olan annemin grubundaki diğer annelerle paylaştım. Bunun sadece yenidoğan aknesi olduğunu ve daha büyük çocuklarının çoğunda da doğumdan hemen sonra olduğunu söylediler. Bundan sonra kendimi çok daha iyi hissettim ve “düzeltmeye” çalışmayı bıraktım. Bir ay sonra ise iyileşmişti. Sinir bozucu ama sadece sabırlı olmanız gerekiyor.” –Celine, Ricky’nin annesi, 1

Yenidoğan aknesine ne sebep olur?
Doktorlar yenidoğan bebeklerde sivilcenin neden geliştiğini tam olarak bilmiyorlar. Ancak yenidoğan sivilcesinin nedeni için en popüler teoriler; anneden bebeğe plasentadan geçen hormonlar ve ayrıca anne sütünün suçlu olduğudur.

Bu hormonlar yağ bezlerini ağırlaştırarak yenidoğanın yüzünde, genellikle yanaklarda, burunda ve alında, bazen de bebeğin boynunda, sırtında ve göğsünde sivilce çıkmasına neden olur.

Bilinmeyen gerçek: Yenidoğan aknesi erkek bebeklerde daha yaygındır.

Yenidoğan aknesi ne kadar sürer?
Bebeklerde görülen sivilceler genellikle sadece birkaç gün sürer ve vakaların büyük çoğunluğunda iki hafta içinde tamamen kaybolur. Bazen lekeler sadece birkaç saat sonra kaybolur gibi görünebilirken bazen de üç ile dört ay arasında sürebilir. Sivilceler tekrar edebilir ancak genellikle çok hafiftir.

Yenidoğan akne tedavisi
Yenidoğan bebek sivilceleri genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden düzelir, ancak buna yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:

Bebeğinizin yüzünü soğutulmuş kaynamış su veya hassas ciltler için WaterWipes bebek mendilleri ile temiz tutabilirsiniz.
Bebeğinizin cildi kururken daima nazikçe okşayıp ve silebilirsiniz.
Eğer emziriyorsanız, anne sütünü lekelere hafifçe sürmeyi deneyebilirsiniz. Pek çok anne bunun işe yaradığını belirtiyor.
Daha büyük çocuklara ve yetişkinlere yönelik sivilce kremlerini veya genel olarak sert kimyasallar içeren ürünleri kullanmamalısınız.
Size yenidoğan sivilcelerinin tedavisi için son bir ipucu daha: Sivilceyi sıkmamaya veya kaşımamaya çalışın, hazır olduğunda zaten kendiliğinden kaybolacaktır.
Sorun devam ederse veya ciddileşirse, doktorunuza yardımcı olabilecek reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçları danışın.

Yenidoğan sivilceleri için neden endişelenmenize gerek yok?
Bebeğinizin daha önce mükemmel olan cildindeki kırmızı lekeler endişe edici gibi görünse de yenidoğan akneleri gerçekten endişelenecek bir konu değildir. Bebeklerin ortalama yarısını etkiler, hemen hemen her durumda kendi kendine geçer, hiçbir iz bırakmaz, bebeğinize de zarar vermez. Aslında, bebeğiniz hiçbir rahatsız edici etki hissetmeyecektir.

Bebeğinizde lekeler veya kızarıklık oluşursa ve eğer bunun ne olduğundan emin değilseniz, her zaman doktorunuzla, ebenizle veya sağlık görevlinizle konuşun. Bebeğiniz iyi görünmüyorsa ve ateş gibi başka semptomlar gösteriyorsa, doğrudan doktorunuza gidin.

Yenidoğan akne tedavimizi, nedenlerini ve işaretlerini kullanışlı bulduysanız ve küçük bebeğinizin cildi hakkında daha fazla bilgi arıyorsanız, web sitemize ve sosyal medya hesaplarımıza göz atın:

Kaynak: https://www.waterwipes.com
https://www.instagram.com/waterwipesturkey/

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir