SÜREKLİ MIZMIZLANIYOR

5 Aralık 2014

Birçok anne-baba için çocuk mızmızlanması, karatahtaya tırnak sürtülmesi veya durmaksızın damlayan bir musluk kadar büyük bir kabustur. Duymazdan gelinmesi mümkün olmadığı için, çocukların çoğu mızmızlanmanın istediklerini hemen almanın en kolay yolu olduğunu hemen anlarlar.

Her ne sebeple olursa olsun sürekli olarak sızlanan, mızırdanan bir çocuk, özellikle de bunu alışkanlık haline getirdiyse, anne babalar için inanılmayacak kadar yorucudur. Bu durumdan kurtulmak için, mızmızlanma halini tetikleyen sebeplerin neler olduğunu anlamanız ve çocuğunuza, isteklerine ulaşmanın daha kolay (ve daha katlanılır) yolları olduğunu göstermeniz gerekiyor.

NEREDE BAŞLIYOR?
Çocuğunuz bebekken ihtiyaçlarını size ağlama yoluyla bildiriyordu. Ses çıkartabilme yeteneği geliştikçe, sizinle iletişim kurmak için başka yollar da keşfetmeye başladı. 2 yaşından sonra tüm çocukların dil becerileri çok hızlı gelişir. Ayrıca, yeni kelimeler ve ifadeler dışında ses tonları ve yüz ifadeleriyle de deneyler yaparak diğerlerinin tepkilerini değerlendirmeye çalışırlar. Konuşma biçimine bağlı olarak kendilerine farklı tepkiler verildiğini keşfederler. Bu da mızmızlanmanın başlangıç noktasıdır.

MIZMIZ DOĞANLAR
Kişilik çok erken yaşlarda belirlenmeye başlar; bazı çocuklar diğerlerinden daha inatçı; bazıları ise daha uysaldır. Mızmızlanma bir noktaya kadar çocuğunuzun kendini kuvvetli bir şekilde ifade ediş biçimi olarak değerlendirilebilir. Örneğin; bir parça daha çikolata istediğinde hayır cevabını aldıysa, vazgeçmek onun için bir gurur meselesi olabilir.

NASIL BAŞA ÇIKMALI?
Çocuğunuzun mızmızlanmasını neyin tetiklediğine bağlı olarak bununla başa çıkmanın bazı yolları var;
Sert fakat adeletli olun: Çocuğunuza mızmızlanmanın işe yaramadığını göstermeyi çok sert bulabilirsiniz; mızmızlanmayı kesene dek onu yalnız bırakmak yüreğinizi acıtabilir. Fakat vazgeçmeyin. Bu yaşlarda çocuğunuzu reddederken “Bu şekilde mızmızlanarak söylersen sana cips vermeyeceğim; bunu mutlu bir biçimde söylersen cips alacaksın” gibi açıklamalar yapmanız işe yarayabilir. Bunu gerçekleştirirse onu kutlayın ve isteklerini bu şekilde ifade edebildiği için çok mutlu olduğunuzu söyleyin.
Dikkatini dağıtın: Mızmızlanan bir çocuk, çoğunlukla ilgi istediği için mızmızlanıyordur. Şeker veya oyuncak istediğinde ona hayır dediyseniz ; onu beraber yapabileceğiniz başka bir aktiviteyle oyalayın. “İstersen beraber çay takımlarıyla oynayalım; olur mu? İstersen dökmek için gerçek su kullanabilirsin.”. Alışverişteyseniz siz bulamamış gibi yaparak elmaların veya yoğurdun durduğu yeri bulmasını ondan isteyebilirsiniz.
Mantıklı mı? Mızmızlanma duymak canınıza tak ettiği bazı zamanlarda çocuğunuzun her istediğini yapma yönünde bir eğilim geliştirebilirsiniz. Yine de çocuğunuzun isteklerinin mantıklı olup olmadığını anlamak için biraz uğraşın. Örneğin sizden kendisine kitap okumanızı istemesi, çikolata istemesinden daha mantıklı bir istektir.
Ödüller: Herkes takdir edilmek ve ödüllendirilmekten hoşlanır; çocuğunuz da bu anlamda farklı değildir. Ağlayıp sızlandığı zaman onunla inatlaşmaktansa bunu yapmaması için ona çekici gelecek bir durum hazırlamaya çalışın. Bunu yapmadığı ve size yardımcı olduğu zaman ne kadar güzel hareket ettiğini söyleyip onu takdir etmeyi es geçmeyin. Daha az mızmızlandığı zaman bile onu her zamanki kadar mızmız olmadığı için kutlayın.Belki bir yıldız çizelgesi hazırlayıp; ona uslu olduğu günler kırmızı; daha uslu olduğu günler yeşil; en uslu olduğu günlerde ise altın yıldız verip belirlenmiş bir yıldız sayısından sonra onu daha önceden anlaştığınız bir biçimde ödüllendirebilirsiniz. Mızmızlanmaktan vazgeçmesini sağlamak için ona örnek olmayı ihmal etmeyin; onunla sakin ve nazik bir tonda konuşun.

Çocuk mızmızlığının beş tetikleyicisi
1.İlgi arama: Sürekli olarak görmezden gelinen bir çocuk ilgi aramaktan vazgeçmeyecek sadece mızmızlanmak gibi farklı stratejiler deneyerek dikkat çekmeye çalışacaktır. Çocuğunuza günün belirli zamanlarında bölünmemiş ilgi vermeyi deneyin. Beraber oturup bir kitaba bakın veya o kendi kendine karalama veya boyama yaparken yanında oturun.
2.Yorgunluk: Çocuklar yoruldukları zaman her zamankinden çok daha huysuz olurlar; o yüzden uykusunu iyi aldığından emin olun. Geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsa gün içindeki uyku zamanını kısaltmak işe yarayabilir. Akşam 19:30’da uyumasını istiyorsanız, gündüz 15:00’ten sonra uyuyakalmasına izin vermeyin.
3. Sıkıntı: Çocuğunuzun her an meşgul olmasını sağlayın; sıkıntı mızmızlanmanın baş tetikleyicisidir. Onu arkadaşlarıyla oynamaya götürerek, kitaplara bakarak ve tüm oyuncaklarını ortada bırakmaktansa her gün oynaması için farklı bir oyuncak çıkartarak onu sürekli oyalamaya çalışın.
4. Hastalık: Mızmızlık çocuğunuzun hasta olmaya başladığının ilk işaretidir.Çocuğunuz anlaşılmaz bir biçimde fazla mızmız davranıyorsa ateşini kontrol edin ve gözünüzü üzerinden ayırmayın.
5. Alışkanlık: Mızmızlık özellikle de çabucak sonuç verdiği durumlarda çok kolay kazanılabilecek bir alışkanlıktır. Verdiğiniz tepkilerde tutarlı olun; teslim olmamayı başarırsanız bunun istediğini elde etmek için iyi bir yol olmadığını görecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir