Çocukların konuşmalarına farklı yaklaşımlar- Tuba Üstün

1 Ekim 2017

4. Bölüm

Yazı dizimizde geçtiğimi ay Tekrar etmeden bahsetmiştik. Bu özelliği  Flash Card’ ları da hayatınıza dahil ederek kullanabilirsiniz. 5  adet kartla başlayın. İsterseniz bu kartları, işaretini bildiğiniz nesnelerden başlatın. Çocuğunuza  kartı gösterin atındaki yazıyı parmağınızla göstererek okuyun sonra da işaretini yapın.( Resmin altındaki yazıyı göstererek okumak. Onun kelimelere karşı aşinalığını artıracak ve daha kolay okuyabilmesini sağlayacaktır.)  Bu işaretlerde siz ve çocuğunuz alıştıktan sonra  birer kart ekleyerek kartlarınızın sayısını artırın. Böylece çocuğunuzun hem kelime bilgisi artacak hem de kelimelerin işaret karşılıklarını öğrenecek.

Ayrıca bebeğinize gösterdiğiniz kelimelerin işaretleri tanıdık geldikçe , bebeğinizin kendine olan güveni de artacaktır.

PEPPERBERG METHOD

Pepperberg Metodu 12- 18 aylık bebekler için en çok kullanılan bir metottur. Bu yöntem sayesinde çocuk modelleme yaparak daha kolay bir şekilde öğrenir. Bu yöntemin çıkış fikri  akranlar arası öğrenmeden ileri gelir. İşaretleşmeye üçüncü biri daha katılır. Ve bu kişi işaretleşmeyi destekleyici koç olur. Bu method Professor Irene Peperberg’ le beraber bu ismi almıştır.

Peki nasıl uygulayacağız bu metodu?

Bu metodu uygulamak için iki adet işaretleşen kişi gerekli (eğitmen – alıcı) . Burada siz, bebeğiniz ve bir de ya bir yetişkin yada yaşça büyük bir çocukla birlikte ( kardeşi de olabilir. Kardeşlerin işaretleşmeye dahil edilmesinin olumlu etkilerinden daha önceki yazılarımda bahsetmiştik.) üçünüz bir üçgen oluşturuyorsunuz ve çocuğunuz sizi konuşurken görüyor. Birbirinizden bir şey isterken işaret dilini de dahil ediyorsunuz. Bu esnada çocuğunuz sizin hem işaretleşip hem konuştuğunuzu görüyor. Bu sayede  “ Aaa büyüklerde kendi aralarında işaretle konuşuyorlarmış, o zaman bende dahil olayım “ diye düşünüyorlar ve bu  öğrenme sürecinde olumlu pekiştiren oluyor.

Mesela  bunu birbirlerinden kraker isterken yapabilirler. Önce eğitmen kraker işaretini  hem yapıp hem söylerken, “kraker ister misin ?“diye sorar. Sonra alıcı da kraker işaretini tekrar yapar. Eğer alıcı işareti doğru yaptıysa, eğitmen ona kraker verir. Bu esnada çocuk devamlı  olarak işaretleri ve dudakları izler. Bu duruma şaşırır ve kendisi de yapmak için motive olur.

Alıcı krakeri aldıktan sonra, çocukta krakeri almak için uzanacaktır. Çünkü onun için çok dikkat çekici bir nesnedir. Ama bu isteme hareketleri içinde işaret yoksa bu  görmezden gelinmelidir. Çünkü işareti yaparsa krakeri alabilecektir. Bu esnada siz alıcınıza odaklanın ve “kraker ister misin? “ diye tekrar sorun. Bu esnada çocuğunuz da kraker isteyecektir. Ama işaret yapmadan vermemelisiniz.  Ama işarete benzer bir şey yaparsa hemen verin. Unutmayın bizim aradığımız mükemmel işaret değil. İşaretleri bizim doğru ve aynı şekilde yapmamız önemli , çocuklarınsa  yapmak için sadece deniyor olmaları ve bizim anlam çıkarıyor olmamız yeterli. Zaten işaretin doğrusunu zaman için de yapacaklar.

Bu yöntemle yiyecekleri çok rahat bir şekilde öğretebilirsiniz. Hayvanları ve araçları ve diğer nesneleri öğretmek için bir kaç oyuncak almak gerekebilir.

Benim oyun gruplarımdan da gördüğüm, bu metodu destekliyor. Çocuklarla oyun oynarken bana işaretini yaparsan sana oyuncağı, uçağı vs. vereceğim dediğimde çocuklar işarete benzer bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Sonunda istediklerini alıyor olmak onları motive ediyor ve mutlu oluyorlar.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir