Sağdım, sakladım, ısıttım: Anne sütü nasıl kullanılır?

14 Kasım 2017

Sadece iki kelimenin altında yatan kocaman bir doğal güç; anne sütü. Anne sütü mucizesi ile ilgili bebek hemşiresi Ayşe Öner’in kaleminden şu yazımızı paylaşmıştık daha önce. Okumak için tıklayın. Bu sefer faydalarından çok saklama ve sağma yöntemlerine değinmek istedik.

Anne sütü nasıl sağılır?

Sütü sağmadan önce ılık bir duş yapmak her zaman daha iyi sonuç verecektir. Uygulayacağınız meme masajı ile de kan deveranı hızlanacak ve böylelikle sütü daha rahat sağabileceksiniz. Süt sağma makinaları ile bu işlemi gerçekleştireceğiniz için öncelikle makine aparatlarını güzelce temizleyin. Kaynar su ile temizleyip sıkıca kurutmanız yeterli olacaktır. Önemli nokta deterjan ya da sabun benzeri hiçbir ürün kullanmamanız. Sağmadan önce oturun ve hafif eğik olarak sağın, yani emzirme pozisyonunda. Anne sütünü sağarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri ve belki de en önemlisi her iki memeyi de eşit sürelerle sağmaktır. Gelelim saklama koşullarına.

Anne sütü nasıl saklanır?

Süt saklama poşetleri ya da süt saklama kapları işinize çok yarayacaktır. Sütün hava ile temasını kestiğinden, sütünüzü en sağlıklı koşullarda saklamanıza olanak sağlayacaktır. Burada önemli nokta sağdığınız saati ve tarihi daima not almanız. Böylelikle bebeğinize hangi tarihte sağdığınız sütü içirdiğinizi rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Anne sütünü oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında 24 saat, derin dondurucuda ise neredeyse 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Dondurduğunuz anne sütünü bebeğinize içirirken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, anne sütünü direkt ısı ile temas ettirmemek. Öncesinde mutlaka sıcak su dolu bir kapta çalkalayın ve kendi kendine çözülmesini sağlayın. Çözdürdüğünüz sütü tekrar dondurmaktan da kaçının. Bu pek sağlıklı sonuç vermeyecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir