Çocuğunuzun okulda mutsuz olduğunun 5 işareti

20 Ekim 2017

Eğer ‘sabah olsa da okula gitsem’ diyen bir çocuğa sahip yeryüzünün şanslı ailelerindensiniz öncelikle size sevgilerimizi ileterek başlayalım cümlemize. Şansınızın kıymetini bilin! Bu yazımızda işin diğer yüzüne değineceğiz; okula gitmek istemeyen mutsuz çocuklar. Çocuğunuzun okulda mutlu olmadığının bazı sinyallerini sıraladık sizin için.

1- Sabahın erken saatinde başlayan huzursuz hareketler

Yerli yersiz ağlamalar, okul öncesi daima huzursuzluk çıkarmalar, kardeşe sürekli sataşma hali gibi belirtiler kastımız. Sebep ne olursa olsun her sabah mızmızlanacak bir şey bulmak da diyebiliriz.

2- Konuşurken isteksizlik, moralsizlik

Okul ya da ödevlerle ilgili bir konu açıldığında hemen konuyu değiştirmek, anlatırken sıkılmak ve bir an önce dikkatini başka yönlere çevirmek örneğin. Bunlar da mutsuz bir okul yaşantısını işaret ediyor olabilir.

3- Okulda uyumsuz davranışlar sergilemesi

En basiti mesela derslerde çok konuşması. Gereksiz sorular sorarak öğretmenini ve arkadaşlarını rahatsız etmesi ya da sürekli komik olmaya çalışması veya ilgiyi üzerine toplamaya çalışması diyebiliriz.

4- Görevlerini yarım bırakması

Evet, hemen hemen her çocuk ev ödevi konusunda çok hassas olmayabilir. Ancak burada kastımız sadece ev ödevlerini değil ona verilen çoğu görevi yarıda bırakması. Ev ödevlerini yapmaması, projelerini zamanında tamamlamaması ve dahası her şeye bir  bahane bulması.

5- Sürekli hastalıktan şikayet etmesi

Okula gitmemek için çocukların uydurduğu bahaneler belli değil midir zaten? Ya diş ağrısı, karın ağrısı, baş ağrısı ya da mide bulantısı, yüksek ateşli davranışlar. Okula gitmemek için bahaneler 1 gün değil her gün devam ediyorsa, yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir.

Böyle bir durumda ne yapmalı?

Okulu sevmeyen çocuğa nasıl davranmalı sorusunun yanıtı ile devam edelim. İlk yapmanız gereken elbette öğretmeni ile konuşmak ve çözüm için ona danışmak. Eğer çocuğunuz kendini yalnız hissediyorsa o zaman ona okulda arkadaş edinmesi konusunda destek olabilirsiniz. Örneğin hafta sonu sınıf arkadaşlarını bir araya getirebilir eğlenceli birkaç saat geçirip kaynaşmalarını sağlayabilirsiniz. Kendinize ait anıları anlatabilirsiniz mesela; okulda geçirdiğiniz güzel günleri, edindiğiniz arkadaşları, anıları ve daha pek çoğunu. İlgisini çekeceğini düşündüğünüz farklı aktivitelere de sevk edebilirsiniz onu. Böylelikle derslerden başka bir uğraşı olacak ve kendini daha rahat hissedecektir.

Kendinizden pay biçin; okul bu, zorlukları var kendi içinde. Ama bütün bunların bir geçiş dönemi olduğunu unutmayın. Zamanla, arkadaş edindikçe okulu daha da sevecektir.

Zaman yani bu işler, her şey rayına girecektir dert etmeyin! ?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir