KULAK ENFEKSİYONLARI

5 Aralık 2014

Çocuklarda, özellikle de yaz aylarında daha sık görülen kulak enfeksiyonlarının nedenleri, korunma yolları ve tedavisi ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakkı Süha Özçelik’e sorduk.

Doğumdan sonra, ilk kulak-burun-boğaz kontrolü ne zaman yapılmalıdır?
Doğumdan sonraki ilk bir hafta içinde kulak-burun-boğaz kontrolü yapılıp, çocuğun kulak kanalı, damağı değerlendirilmeli ve doğuştan bir anomali olup olmadığı bilinmelidir. Kulak kanalının, burun kanalının tıkalı olması ve yarık damak gibi hastalıklar erken saptanabilir. İşitme, yenidoğanlarda çok basit bir yöntemle (Otoakustik Emisyon) değerlendirilerek, ileride tedavisi daha güç olan sorunlar çözümlenebilir.

Herhangi bir sorun olmasa bile düzenli olarak kontrole gitmek gerekir mi? Ne sıklıkta gitmek gerekir?
Herhangi bir sorun olmasa bile, çocuğunuzu 6 ay ile yılda bir kez KBB uzmanının görmesi; kulakta oluşabilecek salgılarıntemizlenmesi,işitme durumunun daha detaylı testlerle değerlendirilmesi, geniz eti, sinüzit, boğaz enfeksiyonları ve boyunda oluşan bezelerin muayenesi, çocuğunuzun daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için yararlı olacaktır.

Çocuklarda görülen kulak enfeksiyonları nelerdir?
En sık orta kulak iltihapları görülür. Bunların bir kısmı virüslere bağlı enfeksiyonlardır. Bakteriyel kulak enfeksiyonları, diğerlerine oranla daha ağrılı, ateşli ve genel durumu bozan karakterlidir. Bazı çocuklarda ise geniz eti ve kronik sinüzite bağlı Efüzyonlu (Seröz) Otit dediğimiz orta kulakta sıvı toplanması, sık sık bakteriyel iltihaplanma ve işitme kayıplarına yol açar.
Yazın deniz ve havuza giren çocuklarda dış kulak yolu iltihapları oluşur. Tedavisi daha kolaydır, fakat bazen çok şiddetli ağrı yapabilir.

Kulak enfeksiyonları neden olur?
Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben östaki yoluyla bakterilerin ve virüslerin orta kulağa geçmesi ve östaki tüpünde ödem birikip, tıkanması sonucu oluşur. Oluşan sıvı ve enfekte akıntı; zara basınç yapıp, ağrı oluşturur. Akut sinüzit, geniz eti ve enfeksiyonları bu olaylara yol açan en önemli nedenlerdir.

Belirtileri nelerdir?
Kulakta tıkanıklık, ağrı, basınç hissi, işitme kaybı, ateş en sık görülen belirtilerdir.

Tedavisi nasıldır?
Bakteriyel enfeksiyonlarda 10 gün süre ile antibiyotik tedavisi, ağrı kesiciler, burunda akıntı, tıkanıklık varsa bunlarla birlikte burun açıcı spreyler ve burun salgısını azaltıp, akışkan hale getiren ilaçlar kullanılmalıdır.Çocuğun bu süre içinde havuza ve denize girmesi önerilmez.

Korunma yolları nelerdir?
Çocukta sık sık kulak enfeksiyonu oluyorsa, buna zemin hazırlayan faktörleri araştırmak gerekir. Kreş çocuklarında, geniz eti, kronik sinüzitli çocuklarda, orta kulakta sıvı varlığında kulak enfeksiyonu sık görülecektir. Korunabilmek için, kreş çocuklarında üst solunum yolu enfeksiyonunun arttığı günlerde çocuğunuzu bir süre için kreşten almak, geniz eti veya kulakta sıvı toplanması durumunda cerrahi tedavinin yapılması uygundur. Çocukta; geniz etinin alınması kronik sinüzitin de tedavisini sağlar.

Çocuklarda görülen kulak enfeksiyonlarının, özellikle yaz aylarında artmasının nedeni nedir?
Yaz sıcaklarında bakteriler daha kolay ürer; özellikle havuz veya deniz suyunda üreyen bakteriler, çok kolay kulak enfeksiyonlarına yol açarlar. Özellikle kulak karıştırma veya kulak pamuğuyla kulak akıntısı temizleme alışkanlığı, kulakta salgı birikmesi durumlarında, suyun kulakta kalması ve tahriş olması sonucu enfeksiyonlara neden olur. Havuza veya denize sık girmek, tek başına enfeksiyon için etken değildir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir