BEBEĞİM DİŞ ÇIKARTIYOR

30 Kasım 2014

Çocuğunuzun salya akıtması diş çıkarttığına dair kesin bir işaret mi? Canı yanıyor mu? Bu dönemde ne yapmalı? Bu konuda merak ettiğiniz herşeyi uzmanlara sorduk.

Soru: Bebeğimin ilk dişinin ne zaman çıkması normaldir?
Cevap: Bebekler ilk dişlerini 4. ila 7. aylar arasında çıkarırlar fakat bazı bebeklerin diş çıkarması bir yaşını bulabilir. Bu çok yaygın ve endişelenilmemesi gereken bir durumdur. Alt çenedeki iki ön diş çoğunlukla ilk olarak çıkar; bunu da üstteki orta dişler izler. Ardından alltaki dişlerin iki yanındaki dişler, sonra da üstteki dişlerin yanındakiler çıkar. Çocuğunuz ortalama olarak her dört ayda bir, dört diş çıkarır. 2,5 yaşına kadar bebek, dişlerinin 20 tanesini çıkartmış olacaktır.

Soru: 5 aylık bebeğim huysuz ve haftalardır salya akıtıyor fakat henüz dişetlerinden çıkan birşey görünmüyor. Yine de diş çıkartıyor olabilir mi?
Cevap: Bu çok olası. Salya akıtmak diş çıkartmanın en yaygın belirtilerinden biri ve yeni bir diş çıkmadan 4-5 gün önce başlıyor. Salyadan kaynaklanan ıslaklık, bebeğinizin yanaklarının alt kısmının ve çenesinin kızarmasına sebep olabilir. Fakat tek başına salya, diş çıkartmanın göstergesi olmak zorunda değildir. Bebeğiniz sadece ellerini ve diğer nesneleri ağzına sokmanın ne kadar keyifli olduğunu keşfetmiş de olabilir. Bu yaşta salya bezleri çalışmakta ama yutma yeteneği hala gelişmektedir.

Soru: Diş çıkarmanın başka işaretleri var mıdır?
Cevap: Evet. Gergin, şişmiş ve kızarmış dişetleri, hafif bir öksürük ve sürekli bir şeyleri ısırma isteği diş çıkarmanın belirtileridir. Bazı bebekler ise katı besinleri yemeyi reddederler. Bunlar dışında bebeğinizin hiçbir belirti göstermeden de diş çıkarması mümkündür.

Soru: Kayınvalidem diş çıkaran bebeklerin ateşlerinin yükseldiğini söylüyor; bu doğru mu?
Cevap: Bir dereceye kadar. Son araştırmalar diş çıkarmanın ateşi çok az çıkarttığını göstemektedir. Fakat bebeğinizin ateşi çok yükseliyorsa, bu ateşin
başka bir şeyden kaynaklanma ihtimali vardır.

Soru: Diş çıkartma sürecinde bebeğimin dondurulmuş ekmek ve çörek çiğnemesine izin verebilir miyim?
Cevap: Bu çok iyi bir fikir sayılmaz. Donmuş bile olsa, yiyecekler parçalanabilir ve çocuğunuzun boğazına kaçabilir. Dişetlerini rahatlatmak ve yeni çıkan dişin verdiği basıncı azaltmak için bebeğinize soğutulmuş -ama donmamış- bir diş halkası verebilirsiniz. Bebeğiniz için tehlikeli olabilecek zehirli sıvılar içerdikleri için sıvı dolgulu halkalardan kaçının. Bebeğinizin dişetlerine temiz ve ıslak bir bezle masaj yapmayı da deneyebilirsiniz. 6 aylıktan büyük çocuklara yoğurt ve benzeri gıdaların soğutulmuş halde yedirilmesi de faydalı olabilir. Uyuşturan jeller çok uzun vadeli etki göstermez ve bebeğinizin ağzında birkaç dakika içinde kaybolur. Ve anneniz, siz bebekken işe yaradığına yemin etse bile, asla bebeğinizin dişetlerine rakı veya başka bir çeşit alkol sürmeyin.

Soru: 7 aylık bebeğim, dişlerini ve dişetlerini fırçalamak istediğimde çok huysuzlanıyor. Ne yapmalıyım?
Cevap: Fırçalamaya devam edin. Plaklar dişler çıkmaya başlar başlamaz oluşabilir. Günde bir kere yumuşak bir fırça ya da bez kullanarak, mümkün olduğu kadar nazik bir biçimde dişlerini silebilirsiniz. Bunu yaparken sadece ılık su kullanın; bu yaştaki bir bebeğin diş macununa ihtiyacı yoktur.
Fakat 6 aylık ve daha büyük bebekler floride ihtiyaç duyarlar. Bebeğinizin bu minerali, florid açısından zengin mamalardan veya sütünüzden aldığını düşünüyor olabilirsiniz ama piyasada satılan birçok su florid içermediği için, sütünüz veya hazırlayacağınız mama da bu mineralden yoksun olabilir. Bu yüzden aldığınız sudaki değerlere dikkat etmelisiniz.

Soru: İmdat! Bebeğim diş çıkardığı için uykuları bozuldu. Onu gece uyanmaktan nasıl vazgeçirebilirim?
Cevap: Diş çıkarma ile gece uykusunun bozulması arasındaki bağlantıyı gösteren herhangi bir çalışma bulunmamasına karşın, bebeğinizi yaşına uygun bir ağrı kesiciyle rahatlatabilirsiniz. Bu konuda doktorunuza danışın. Doktorunuzun uygun gördüğü ağrı kesiciyi gece uykusundan hemen önce bebeğinize verin; çünkü bu ilaçların etki süresi altı saattir. Bunları birkaç geceden fazla üstüste kullanmamaya da özen göstermelisiniz.

DİŞ ÇIKARAN BEBEĞİ EMZİRMEK
Diş çıkaran bebekler ısırmaya karşı büyük bir istek duyarlar; buna annelerin memeleri de dahildir. Bebeğiniz bunu yaparsa çok tepki vermeyin: Atacağınız ani bir çığlık onu memeden soğutabilir. Bunun yerine bebeğinizi memeden uzaklaştırıp, sakin fakat sert bir ses tonuyla “Isırmak yok” deyin ve memenizi tekrar verin. Isırmaya devam ederse, emzirmeyi hemen durdurun. Bu birkaç kere tekrarlandıktan sonra mesajınızı alacak ve bunu yapmayı kesecektir. Diş çıkarmanın olası sonuçlarından biri de, bebeğinizin şişmiş dişetlerinin emerken acı vermesi yüzünden memeye ilgisini yitirmesidir. Bu aşama geçtiğinde daha istekli bir biçimde süt emecektir. Bunu kolaylaştırmak için ona, emzirme öncesinde çiğnemesi için soğuk bir bez verebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir