Çocuklar kitapla büyüsün – Nisan 2020

3 Nisan 2020
Önceki3 / 3Sonraki

İLK SAHNE TOZU

Çocuk kitapları yazarı ve editör Ezgi Berk’in kitaplarını oğlumla severek okuyoruz. Çocuk kitapları ile ilgili yazmaya önce 2013 yılında İyi Kitap Dergisi’nde başlayan sonra daRedhouse Kidz’in bloğunun editörlüğünü yaparak devam eden Berk’in ilk kitabı Yaz Düşün Araştır 2016 yılında yayımlandı. Berk’in geçtiğimiz ay raflarda yerini alan son kitabı İlk Sahne Tozu’nu da beğenerek okuduk. 2019 yılının Eylül ayında yayın hayatına başlayan, çiçeği burnunda çocuk kitapları yayınevi Hippo Kitap’ın da çocuk kitapları editörü olan Berk ile keyifli bir sohbet yaptık.

Son kitabın İlk Sahne Tozu’nun hikayesini bizimle paylaşır mısın?

İlk Sahne Tozu, Kitap Tamircisi Toprak ve Müzede Bir Gün’den oluşan üçlemenin son kitabı. 2018 yılında Devlet tiyatrolarının kapatılması gündeme gelmişti. Çocukluğumdan beri tiyatroya gitmeyi çok severim. Eşim Barış’la beraber İstanbul’dan taşındığımız 2015 yılına kadar hemen hemen her hafta devlet tiyatrolarının oyunlarına giderdim. Bu habere öyle çok üzüldüm ki aklıma tiyatroyu çok seven bir kızın öyküsünü yazmak geldi.

Müze ve kütüphaneler de ziyaret etmeyi çok sevdiğim yerler. Çocukken gezdiğim müzeler, gittiğim kütüphanelerin görüntüleri hâlâ gözümün önüne gelir. Çocuklarla, buralarda geçirdiğim iyi zamanları paylaşmak istedim. Böylece diğer kitaplarım ortaya çıktı.

 Sevdiğin çocuk kitabı yazar ve çizerleri kimler?

Masamın üzeri ve kitaplığım çok sevdiğim bir sürü yazar ve çizerin kitaplarıyla dolu! Şu ara sık sık okuduğum Marienne Dubuc’un hem çizimlerine hem kitaplarının öykülerine hayranım. Qin Leng’in çizgisine bayılıyorum. Yerli çizerlerden Behiç Ak, Ece Zeber, İpek Konak, Ceyhun Şen, Pelin Turgut’un çizimlerini çok seviyorum. Resimlerine bakmak bile aklımı vızır vızır çalıştırmaya yetiyor. Yazar Philip C. Stead’in kitaplarını seviyorum. T. S. Eliot’ın kitaplarını takip ediyorum, dili çok kıvrak ve eğlenceli. Hollanda çocuk edebiyatından Sjoerd Kuyper’i takip ediyorum. Emily Hughes’in çizimlerini de yazdıklarını de çok severek takip ediyorum. Melek Özlem Sezer ne yazsa okurum! Benji Davies elbette, her kitabını merakla bekliyorum. Christina Nöstlinger’in kitaplarını çok severim. Karin Karakaşlı’nın her çocuk kitabını çıktığı ilk hafta okur, her defasında da hayran kalırım. Kerascoet sıkı takip ettiğim çizerlerden. Rebecca Dautremer’in çizimlerine bayılıyorum. Hatta bu sıralar çizerin bir kitabı Hippo Kitap’tan yayımlanacak.

Çocuklarda kitap okuma motivasyonunu arttırmak için neler önerirsin?

Bu konudaki ilk önerim, ebeveynlerin kendilerinin de sevdikleri çocuk kitaplarını seçip çocuklarıyla birlikte okumaları. Hikâyenin ritmine kaptırarak sanki kitaptaki karakterlerden biriymiş gibi olayların içine balıklama dalıp macerayı yaşayarak okumaları. Anne babalarıyla birlikte böylesi zaman geçirmelerini sağlayan kitapları çocukların seveceklerine eminim. Daha büyük yaş grupları için de birlikte okumak, üzerine konuşmak çocukların kitap okuma isteklerini artıracaktır.

Yakında bizlerle buluşacak yeni kitapların var mı?

Yolda yeni birkaç kitap var! Sanırım şu sıralarda matbaa yolunda olan çok sevgili arkadaşım Pelin Turgut’un resimlediği Mantarların İsyanı kitabı, ormandaki mantarların, insanların özensiz davranışlarına isyan etmesini konu alıyor ve Uçan Fil Yayınları’ndan çıkacak. İllüstratör Hatiye Garip’le birlikte çalıştığımız, bu yaz başı yayımlanacak, sahilde kitap okumak isteyen ama kitabının içindeki kumlar bir türlü dökülmediği için kumlarla beraber öykünün de değiştiği, maceralı bir kitap var. Bu sonbaharda Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlanacak çok sevdiğim arkadaşım ve birlikte dört kitabımızın olduğu Ece Zeber’le birlikte hazırladığımız Şehirde Çocuk Olmak kitabı var. Şehirde küçük bir çocuk olarak yaşamanın zorluklarını ve güzel yanlarını resimler aracılığıyla anlatan, çok az yazılı bir kitap.

 

 

 

Önceki3 / 3Sonraki

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir