Çocuklar kitapla büyüsün – Nisan 2020

3 Nisan 2020

 HATIRLAYALIM: Nisan ayında 2 önemli gün var! Bunlardan biri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugün aynı zamanda Dünya Kitap Günü. Diğeri ise 2 Nisan Dünya Çocuk Kitapları Günü! Her iki günü de coşkuyla, bol bol kitap okuyarak kutlamanız dileğiyle! 

İYİ UYKULAR ARKADAŞLAR

Bir uyku kitabı önerim var. Uzmanlar evde olduğumuz bu sürede uykunun bağışıklık için önemli olduğunu belirtiyor. Çocukların da evde günlük bir düzeni olması ve erken yatmaları ve uykularını almaları uzaktan eğitimde daha verimli olmalarını sağlamak için gerekli. Kitabın kahramanı Memo soğuk bir kış gecesinde sütünü içip yatağın yatıyor. Tam uyuyacak kapı çalıyor. Kendilerine uyuyacak yer arayan hayvanlar sırayla Memo’nun kapısını çalıyor. Memo küçük ya da büyük hiçbir hayvanı geri çevirmiyor. Peki hepsi Memo’nun yatağına sığabilecek mi? Minikleri uykuya hazırlayan bu kitap sevgi, şefkat, dostluk ve paylaşmanın önemini anlatıyor. (Beyaz Balina)

 

EN ÇOK HANGİMİZİ SEVİYORSUN?  

Dünya çapında 30 milyondan fazla satmış, oğlumla defalarca okuduğumuz Bil Bakalım Seni Ne Kadar Seviyorum’un yaratıcıları Sam McBratney ve Anita Jeram mutlu bir aile olmanın sırlarını paylaşan, sıcacık bir resimli kitap daha yarattılar. 3 ayı kardeşin “en mükemmel” olmayı “en çok kimin sevildiğimi” sorguladıkları ve bu sorgulamayı kürklerinin renkleri, büyük/küçük olma ya da dişi/erkek olma üzerinden yaptıkları bu kitabı çok beğendim. Kardeş kıskançlığına da değinen bu kitap anne babaların çocuklarını eşit olarak nasıl sevebildiğini çocuklarına nasıl anlatabileceği hakkında da bir fikir veriyor. Mutlu bir aile olabilmenin yolunun koşulsuz sevgiden geçtiğini, bu konuda insanlara özgü davranışları bir ayı ailesinin ağzından anlatan bu kitap evde birlikte zaman geçirdiğimiz bu günlerde bağlarımızı kuvvetlendirmek için de çok kıymetli. Sevgi tüm sorunların ve engellerin üzerinden gelir. (Uçanbalık)

 

SÂFİ VE ÖTEKİLER 

Sizi Sâfi ile tanıştırayım. Biraz tuhaf biri… Hem anlaşılmak istiyor hem de insanları anlamakta güçlük çekiyor. Bakışların odağında olmaktan hoşlanmıyor ama fark edilmek de istiyor. Sâfi’ye göre dünya karmaşık bir yer ve kalabalığın içinde kendi yerini bulmak pek kolay değil. Sâfi aslında biraz bize, hepimize benziyor.
Fran Pintadera’nın kalemi Christian Inaraja’nın minimal ve rengarenk çizgileriyle birleşmiş. Hep üstünde durduğum ve önemsediğim bir konu olan farklılıklar, çeşitlilik ve bakış açısı üzerine nefis bir hikâye. Bir de tabii turkuaz rengini de sevdiğim için bu kitaba bayıldım. 11. Uluslararası Compostela Resimli Kitap Ödülü’nün sahibi Sâfi ve Ötekiler’i küçükler kadar büyükler de çok sevecek. (Nesin Yayınları)



SÜRÜ

Bugün eğlenceli bir uyku kitabıyla karşınızdayım. Bir Damla Deniz, Ben Bir Kitap Savarım ve İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey isimli kitapların da çizeri Guridi’nin çizdiği bu kitap Miguel isimli küçük bir çocuğun uykuya dalma sürecini anlatıyor. Miguel yatmadan koyunları sayıyor. 1,2 ve 3. koyun çitten atlarken 4. koyun atlamıyor. Bu kurallara aykırı durum karşısında koyunlar ne yapacaklarını bilemiyor. Koyunlar 4 numarayı atlamaya ikna etmeye uğraşırken kahramanımız da uykuyu bekleyen gözlerle yatağında yatıyor. Peki 4 numaralı koyunu kim, nasıl atlamaya ikna ediyor? (Kuraldışı Çocuk)

Kemal’in Önerisi 

Oğlum Kemal ile her gece yatmadan önce mutlaka kitap okuyoruz. Bu köşede onun severek okuduğu, kütüphanemizde ayrı bir yeri olan kitapları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

DUYUYORUM – GÖRÜYORUM

Duymak ve görmek ne demektir? Duyma ve görme duyularımız nasıl çalışır? Doğadaki her sesi duyabilir miyiz? Peki ya duyamazsak ne yaparız? Görmemizi sağlayan organımız sadece gözlerimiz midir? Romana Romanyshyn ve Andriy Lesiv bizi bu kitaplarla insanlığın duyma ve görme konusundaki becerilerini ve tarihini öğrenmeye çağırıyor. Bu iki konuyu açıklarken de çeşitli oyunlara davet ediyor. Başta 2018 Bologna Ragazzi Kurgu Dışı Ödülü olmak üzere pek çok uluslararası ödül kazanan bu kitaplar vücudumuzu ve onun mucizelerini tanımak için bulunmaz bir fırsat. (Final Kültür Yayınları)

İYİLİK (Editörün önerisi)

Julia Donaldson’ın kitaplarıyla tanıdığımız, Tavşancan ve Faresu serisinin hem yazarı hem çizeri olan Alex Scheffler’in önsözüyle 38 farklı çizerin illüstrasyonlarıyla yeni bir kitap çıktı. İyilik dünyayı değiştirmek, nazik olmak ve başkalarına faydalı olmak için yapabileceğimiz şeylerden söz ediyor. Hepsi minik adımlar ama etkileri büyük, bazen sadece sarılmak, dinlemek, bazen yanında olmak, bazen el uzatmak. Herkesin kabalaştığı, değil güzel söz söylemek saldırgan davranışlar sergilediği günümüzde kalplere iyilik tohumları ekilmesine vesile olabilecek bir kitap. Her sayfada ayrı bir çizerin farklı karakterlerde illüstrasyonları yer alıyor, bu sayede rengarenk bir kitap olmuş ve çocuklarla çizimler üzerinde de konuşma imkanı yaratmış. İçerisinde çizerlerin isimleri ve bilgileri de var. Bu bilgiler illüstratörlerin çizimlerinden minik bir kesitle paylaşılmış. Hangi sayfadaki çizimin kime ait olduğunu bu minik parçalardan bulmak da bir oyun olabilir. Kitabı okuduktan sonra çocuğunuza bu kitapta sayılan iyiliklerden hangilerini daha önce yaptığını, hangilerini yapmak istediğini sorabilirsiniz. Birlikte yapabileceğiniz nazik davranışlar üzerine konuşabilirsiniz. 4 yaş ve üzeri çocuklar için öneriyorum. Unutmadan, illüstratörler çizimlerini Three Peas Derneği’ne bağışlamış. Dernek savaş sebebiyle göç eden mültecilere destek oluyor. (İş Bankası Kültür Yayınları)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir