Çocuklara özel yaratıcı kış menüleri-Yasemin Üstay Tekin

1 Aralık 2015
Önceki1 / 3Sonraki

Köşemde çoğu zaman mevsimsel beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bahsediyorum. Yazın olduğu kadar çeşit olmasa da, kış sebzeleri de çok kıymetlidir ve çocuğunuza faydaları büyüktür. Ama sebze konusunda seçici olan çocuğunuza, çocuklar arasında pek de popüler olmayan pırasa, kereviz, yer elması gibi sebzeleri nasıl yedireceğinizi dert ediyor olabilirsiniz.

Bu sebeple, sizlerle kışın, sezon sebzeleri ile yapabileceğiniz yaratıcı birkaç tarif paylaşmak istiyorum. Bu sebzeleri klasik kullanımlarının dışında görmek çocuğunuzun da hoşuna gidecek, merakını tetikleyecektir. Dilerseniz bu tarifleri mutfakta çocuğunuzla da beraber yapabilirsiniz.

IMG_7888

Balkabaklı, Bol Peynirli Fırın Makarna

Birçok değişik mekânda düzenlediğim,“Çocuklar Mutfakta Sebze Pişiriyor” konulu mutfak atölyelerinde keyifle yapılan ve sonrasında, çok beğenilerek yenen tariflerimden bir tanesi. Sevgili Derya Baykal’ın programında da yaptığımda çok ilgi görmüştü ve bende şimdi sizinle buradan paylaşıyorum. Adeta domatesli bir fırın makarna tadında. Tek farkı domates yerine bolca balkabağı içermesi.

Malzemeler:

2 su bardağı sevilen fırın makarna çeşidi

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1,5 su bardağı süt

2 su bardağı haşlanıp, küp kesilmiş balkabağı

¼ çay kaşığı tuz

1 ¾ su bardağı Cheddar peyniri rendesi

Hazırlanışı:

Makarnayı paketinin üstünde belirtilenden daha az pişirin, diri kalsın, süzün. O esnada, tereyağını bir tencerede eritin. İçerisine unu katın ve unu yakmamaya özen göstererek 3-4 dakika kadar kavurun. Unun rengi pembeleşmeye başlayınca, içerisine, sütü ekleyin. Sütlü bu sos fokurdamaya başlayana dek, 5-6 dakika da bol bol karıştırarak kıvamını koyultun. Yoğun bir sos elde edince, ocaktan alın. Önceden haşlamış olduğunuz balkabaklarını da derin bir kapta iyice ezin, püre haline getirin. İçerisine, makarnayı, hazırladığınız beyaz sosu ve peynir rendesini ilave edin. Tuzunuzu da ekleyin ve bolca karıştırın. Geniş bir fırın kabına bu karışımı yayın. Dilerseniz üzerini bir parça daha peynir ile süsleyin ve 200 derecelik fırında, üzeri kızarana dek, yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Taze olarak servis edin.

Önceki1 / 3Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir