Bağlantıda kalın- Psikolog Nesteren Gazioğlu

3 Mart 2016
Önceki1 / 2Sonraki

Şubat sayısında sevgiden bahsetmiştim. Şubat ayı sevgi ayı diye düşünürken ülke olarak yeniden yüreğimizi yakan bir olaya tanık olduk. Hissedebildiniz mi? yoksa bir süre haberlerden etkilenip, durumu öğrenip yine yaşama devam mı ettiniz? Devam etmek yaşamın kaçınılmaz bir parçası, tıpkı zamanı durduramadığımız ya da geri alamadığımız gibi… Ancak eğer hissedemiyorsak işte orada durup düşünmemiz gerekiyor. Günlük rutinler ve koşuşturmacalar içerisinde yaşamı ne kadar hissediyoruz?

Çevrenizdeki insanları düşünün; bir kısmı duygusal bir filmde hemen ağlar, bir kısmı hiç belli etmez endişesini; kimisi üzüldüğünde donup kalır tepkisizleşir, kimisi mutluluğunu bütün dünya ile paylaşmak ister. Dünyanın bize sunduğu sistem de bu şekilde ilerliyor. Bireyselleş ve duyarsızlaş. Kendimizi, duygularımızı, çevremizdeki insanları, dünyadaki insanları, doğayı ve hayvanları tanımaktan, temas kurmaktan uzaklaşıyoruz. Bireyselleştikçe duygularımızdan uzaklaşıyoruz çünkü duygular bize hatırlamak istemediğimiz olayları, anıları anımsatabilir.  Duyguları bir küp gibi düşünün. Küpün her yüzeyinde bir duygu olsun; mutluluk, üzüntü, endişe, kızgınlık, korku vs.. Birey  yaşam boyu gelişimi içerisinde büyük bir incinme yaşadığında bu küpü içinde derinlere itiyor. Belki yaşadığı korkuyu tekrar hatırlamak istemiyor ve küpü uzaklaştırıyor. Uzaklaştırırken mutluluk duygusunu da uzaklaştırıyor.  Yaşam içerisinde hissetmeyi uzaklaştırıyor. Acı, tatlı bir çok olay yaşanıyor ve gidiyor ancak duygular olmadan. Bazen çevremdekilere “Peki, ne hissettin?” diye sorduğumda olayı anlatmaya devam ediyorlar. “Bana öyle yapmamalıydı, böyle söylememeliydi” diyorlar. Tekrar soruyorum “Peki, ne hissettin?” işte o anda aslında bu soruyu kendisine sormadığını fark ediyorlar. Duygularından yaşam içerisinde haberdar olmadıklarını fark ediyorlar. Yaşam ile bağlantı sağlayabilmek için önce içsel bağlantıma bakmam gerekiyor.  Tüketim odaklı dünyanın sunduğu robotlaşmış yaşantısında bireyleri, aileleri ve toplumları değiştirecek en önemli güç bağlantı kurmak ve bağlantıda kalmak.

many-moods

Kendinizle ve dünya ile bağlantıda kalın şeklinde yazabilmek kolay. Meşakkatli kısmı uygulamaya geçebilmek. Kendisi ile bağlantıda kalan bireyin, ebeveynliği de olumlu yönde değişecektir. İlk etapta kendinizle bağlantıda kalmayı deneyebilirsiniz. Aşağıda sizler birkaç soru  oluşturdum. Bu sorulara samimi cevaplar vererek işe başlayabilirsiniz.  Kısa notlar alabilir ve kendinizi daha yakından keşfederken, aklınızda beliren size özgü soruları da listenize ekleyebilirsiniz.

  • En son ailenizle ne zaman oyun oynadınız?
  • Oyunu kim istediği için oynadınız?
  • Oyun oynamaya gönüllü müydünüz?
  • Oyunu oynarken kendinizi oyuna kaptırabildiniz mi?
  • Oyun sırasında hangi duyguları hissettiniz?
  • Hissettiğiniz duygular sizde hangi düşünceleri oluşturdu?
  • Bu düşünceler davranışınıza yansıdı mı? Nasıl?
  • Hayatta en mutlu/ en mutsuz hissettiğiniz anılar nedir?
  • Dayanamadığınız, görmekten-duymaktan kaçtığınız bir olay var mı?

Liste sayfalar boyu uzayabilir. Asıl mesele cevapları verebilmekte. Sorularda oyun üzerinden gittim çünkü ebeveynlerin en zorlandıkları alanlardan birisi de oyundur. Özellikle de küp derinlerde ise. Oyunda duygular coşkuyla akar. Coşkulu mutluluklar, coşkulu kızgınlıklar, endişeler kaygılar… hepsi gizlidir oyunun içerisinde. Kendiniz keşfederken ailenizle oyun oynamayı da ihmal etmeyin.  Biz psikologların sık kullandığı “aile oyun saati” bağ kurmak ve bağlantıda kalmak için en önemli araçlardan birisidir. Aile bireyleri kendi duyguları ve kendi içsel süreçleri ile kendilerini tam olarak oyuna verebildiğinde, çözülmesi gereken bütün meseleler de serilir gözler önüne. Yeter ki ebeveynler de oyunun bir parçası olsun. Öğretici, eğitici kimliklerini kenara bıraksınlar çünkü çocuğunuzun ihtiyacı sadece ve sadece sizsiniz. Sizinle candan cana iletişim kurmak ve sizinle bağlantıda kalmak. Sizi hissetmek, duygularınızı hissetmek. Oyun duyarsızlaşmayı engeller. Yaşamla bağ kurmayı sağlar. Hissedebilmeyi sağlar. Kendinize ve ailenize gelecek yatırımı yapmak isterseniz lütfen oyun oynayın.

Önceki1 / 2Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir