Orta kulak iltihabına dikkat!

13 Mart 2017


Ani orta kulak iltihabı özellikle kış mevsiminde çocuklarda çok sık görülen hastalıklardan.  Çocuklarda Kulak ağrısı tıkanıklık  ve işitme kaybı, gibi belirtilerle ortaya çıkan orta kulak iltihabı hakkında Medistate Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniği  sorumlusu Prof Dr Rauf Tahamiler bilgi verdi.

Üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti, büyük bademcikler, alerji, bağışıklık sisteminin zayıflaması, anatomik bozukluklar ve genetik yatkınlıklar orta kulak iltihabına sebep olan en sık nedenlerden. Bu hastalığın çocuklarda çok sık görülmesi östaki borusunun yatay bir şekilde ve kısa olmasından kaynaklanır. Bu yüzden bakterilerin orta kulağa geçişi kolaylaşır. Çocukların büyük bölümü 5 yaşına kadar bu enfeksiyona birkaç kez yakalanır, 6 ayda 3 defadan fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi ise hastalığın kronikleşme  eğilimi içinde olduğunu gösterir.

Belirtileri nelerdir?
Çocuklarda orta kulak iltihabının ortaya çıkması halinde en sık görülen belirti Kulak ağrısı.İşitme kayıbı, kulakta dolgunluk tıkanıklık semptomlarıda belirtiler arasındadır” diyerek ekledi. Ayrıca, bebeklerde huzursuz olma, sık ağlama, beslenme zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda en kısa sürede bir hekime başvurulması gerekiyor.  Ateş yükselmesi, ense sertliği ve kusma şikayetleri ise ciddi Orta kulak iltihabı yan etkileri olabileceğini gösterir ve acilen KBB Doktouna başvurulmalıdır.

Orta Kulakta sıvı için ne zaman ameliyat olmalı?
Orta Kulakta sıvı bir otak kulak iltihabı yan etkisidir. Çocuğa kesin tanı konulduktan sonra öncelikle antibiyotik ve ek yardımcı tedaviler ve önlemlerle Orta Kulakta sıvısı  tedavisi ile kulaktaki iltihabın yok edilmesinin hedeflendiğini söyleyen Prof Dr Rauf Tahamiler, Çocukta işitme kaybı az ise ve kulakta çok fazla veya sık sık sıvı birikimesi yoksa acil bir ameliyat gerekmez. Ancak, kulakta sıvı birikmesi atakları sıklaşırsa veya sürekli hale gelirse İşitme kaybı gittikçe artıyor ve tympanogram testinde bu bulgu varsa ameliyatın biran önce yapılması gerekir” dedi. Orta kulak ameliyatının kulak zarının çizilmesi veya kulağa tüp takılması yoluyla yapıldığını söyleyen Prof Dr Rauf Tahamiler, öncelikle kulak zarına çizik atılarak içinde biriken sıvının boşaltılmasının hedeflendiğini, ancak sıvı tamamen boşaltılamaz ise kulağa tüp takılarak çocuğun rahatlatıldığını belirtti.

 Orta kulak iltihabından korunmak için ne yapmalı?
– 
Bebekler anne sütü ile beslenmeli. Anne sütü bağışıklık sistemini daha güçlü tuttuğundan hastalığa yakalanma riskini de azaltıyor.
– Bebek ve çocukların hijyen koşullarına dikkat edilmeli
– Çocuklar sigara dumanına kesinlikle maruz kalmamalı
– Kalabalık ortamlarda üst solunum yolu enfeksiyonları daha hızlı yayıldığından ve dolayısıyla orta kulak iltihabı olma ihtimali arttığından, bebek ve çocuklar olabildiğince bu tür yerlerden uzak tutulmalı

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir